Ett eget paradis – på 60 kvadrat

avKristin Henriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi måste verkligen älska växterna, annars åker de ut”

Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Trädgårdsmästarna Anette och Kenneth Johansson, har skapat en grönskande trädgård på 60 kvm kring lägenheterna på nedre botten i bostadsområdet Eklanda i Mölndal.

Ormen finns där, i form av en Kobrakalla, men i stället för äpplen lockar jordärtskockor och sparris.

Trädgårdsmästarparet Johansson i Mölndal har skapat en djungel av prunkande överdåd – ett paradis på bara 60 kvadrat.

Det charmiga växthuset med sina gamla fönster vilar mot husväggen. Här förvaras fryskänsliga växter.

Redan utanför grinden till trädgårdsmästarna Kenneth och Anette Johanssons lägenhet på nedre botten i bostadsområdet Eklanda, skvallras det om en enorm trädgårdsglädje. Ett helt kompani av sammetsblå stäppsalvia står givakt likt stolta soldater mot de dekadenta pionerna på andra sidan grusgången. Den goda doften från rosa klängrosor fyller näsborrarna.

Njuter året om

Bakom den knarrande grinden har paret skapat en spännande och avskild trädgårdsmiljö, fylld till brädden av frodig växtlighet. De milda vintrarna gör att de kan njuta av den vackra trädgården året om. Men eftersom ytan är begränsad, bara 60 kvadratmeter, är växterna här alltid utbytbara.

–?Vi måste verkligen älska växterna, annars åker de ut, skrattar Kenneth.

När paret flyttade hit för sex år sedan var trädgården en oansenlig historia med full insyn. Därför ville de snabbt få upp lummigheten. Nu finns här blå hortensia i full blom, judasbuske, ormbunkar, julrosor som blommar på våren, japansk körsbär och orange blåsärt som är Kenneth och Anettes favorit.

Häftig snabel

–?Fröna kommer i kapslar som genomskinliga uppblåsta ärtskidor. Den blommar länge och tittar man närmare ser den nästan ut som ett ansikte, säger Anette.

Kobrakallan med lång snabel är både häftig och speciell. Fjärilsbusken är också en stor källa till glädje. Den drar till sig de vackra insekterna tack vare sin goda nektar. Förutom träd och buskar har de grönsaker, till exempel jordärtskocka och sparris. Här finns också kryddväxter. Anette bjuder mig att smaka på fransk dragon och citronmeliss.

–?Vi har även vitlök. Det är jätte­lätt att odla, bara att smälla ner klyftorna i backen. Även bladen är ätbara och dessutom klarar de vintern, tipsar Kenneth.

Eget bevattningssystem

En slang med små hål i löper i rabatten runt hela huset och är kopplad till kranen i huset. Det är Kenneths egna smarta bevattningssystem. När det är torrt slås kranen på och vattnen sipprar ut genom hålen.

–?Trädgården är lättskött, den är ju överblickbar. Men man får göra ronden varje kväll och leta rätt på sniglarna. Jag är rätt grym och ”knusar” dem så det är ingen fara. Det är nog ett större problem om man bor nära skog, säger Kenneth.

På baksidan av tomten vilar ett litet charmigt växthus med gamla fönster mot väggen. Vackra antika smidesmöbler bildar små rum för vila både på fram och baksidan. Överallt finns det mysiga och personliga grejer att vila ögonen på, förundras och fascineras över. Ett fågelbo med tre ägg blir ett vackert stilleben och en liten fiskdamm betonar stillheten.

Fågelbad i lera

Anette tycker om att arbeta i lera och hennes lövformade fågelbad har en vilsamt grön nyans, såväl små som stora ligger utplacerade lite varstans i trädgården och passar bra ihop med de läckert rostiga skulpturföremål som paret totalförälskat sig i.

Japanskt gräs som står sig hela hösten och vintern går fint ihop med den vackra gången som består av flintasten.

–?Stenarna är som vackrast när det regnar, då ändrar de färg och blir nästan orange, säger Anette.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård