Mejla

Ylva Sanfridson

Ge mig proffs med auktoritet och kunskap

Ylva Sanfridson 40, informatör.
Ylva Sanfridson 40, informatör.

NYHETER

Två gånger den senaste månaden har jag varit hos läkare. En gång med min dotter och en gång för egen räkning. Olika läkare. Olika ställen. Olika symptom.

Men båda gångerna har jag fått samma fråga. En fråga som har gjort mig både förvånad och irriterad: ”Vad tror du själv att det är?”

Men hallå! Är det meningen att jag själv ska ställa diagnos? Vad gör jag då där? Jag går ju till doktorn för att jag inte vet vad det är för fel. För att jag vill ha hjälp. Visserligen har jag ägnat en hel del tid åt att surfa runt på sjukvårdsupplysningen, apoteket, Netdoktor och andra liknande mer eller mindre seriösa sajter, så jag har väl en gissning. Eller fler. För symptomen visar ju på hjärtproblem, MS, blodbrist och hjärntumör. Samtidigt. Fast det kan jag ju inte säga.

Jag bidrar gärna med bakgrundsfakta. Och jag är hemskt tacksam för att läkaren tar sig tid och lyssnar på vad jag säger. Men sen räcker det. Jag vill inte sitta och gissa. Det är inte jag som är experten. Även om det råkar handla om min kropp. Eller dotterns.

Det känns lite som i ”Antikrundan” när experterna frågar hur mycket ägaren tror att prylen är värd, och han vågar sig på en blygsam gissning. Hjärtat, kan det vara hjärtat? Eller är det huvudet? Stress kanske? *Fniss* Nej, förresten, jag inbillar mig nog bara. Det är säkert inget fel med mig. Jag är frisk som en nötkärna. Eller ärthjärna.

Är läkarna rädda för att jag ska anmäla dem till patientnämnden om de ställer en diagnos som sen visar sig vara fel? Behandling kan väl ske i samråd (jo, det står så i lagen) utan att jag själv behöver sitta och gissa. Kanske är det nya direktiv att alltid fråga vad patienten tror först.

När annars skulle det funka? Hos barnmorskan: ”Om du är gravid? Vad tror du själv?” På BB: ”Vad det blev för kön? Vad tror du själv?” På SJ: ”Hur mycket försenat tåget är när vi kommer fram till Göteborg? Vad tror du själv?” På telefon med internetleverantören: ”Varför du inte kommer ut på nätet? Vad tror du själv, pucko?” I kyrkan: ”Tager du denna NN till din äkta make? Vad tror du själv?” Hemma: ”Älskar du mig? Vad tror du själv?”

Jag är trött på det överdrivna medbestämmandet. Ge mig proffs med auktoritet och gedigen kunskap! Som vågar säga vad de tror, utan att be mig gissa först. Oavsett bransch. Vad tror du själv?

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Av: 

Ylva Sanfridson

Publisert: