Haverirapporten kan dröja ett år

NYHETER

”Men så fort något allvarligt fel upptäcks går kommissionen ut med informationen”

Vad orsakade flygkraschen i Barajas som dödade 153 personer?

Det är frågan som anhöriga vill ha svar på.

Vittnesuppgifter och analys av den svarta lådan kan ge svaret.

Den spanska haverikommissionen har nu påbörjat arbetet med att kartlägga varför Spanairplanet kraschade.

Representanter från amerikanska luftfartsymyndigheter har redan anlänt till Madrid för att bistå haverikommissionen. Förklaringen är att olycksplanet är en amerikansktillverkad Boeing MD 82 och motorn är tillverkad av Pratt & Whitney.

– Man har hittat de svarta lådorna och det är nu viktigt att så snabbt som möjligt säkerställa alla möjliga vittnesuppgifter från olyckan medan de är färska, säger Max Danielsson, flygsäkerhetsanalytiker på Luftfartsstyrelsen till TT.

– Normalt kan det ta upp till ett år innan haverikommissionens slutrapport blir klar. Men så fort något allvarligt fel upptäcks går kommissionen ut med den informationen så att de flygbolag som flyger med den aktuella flygplanstypen och flygplanstillverkaren omgående får den informationen.

Kommer bistå

Det händer ibland att en preliminär haverirapport publiceras redan efter en månad.

Haverikommissionens uppgift blir att utreda vad som hänt, varför det hände och hur ska man göra för att det inte ska hända igen, enligt Max Danielsson.

Varken Luftfartsstyrelsen eller Statens haverikommission har ännu fått någon förfrågan om att bistå den spanska haverikommissionen.

– Vi kommer att bistå den spanska haverikommissionen med allt vi kan, säger Elisabeth Manzi pressinformatör på SAS.