Georgien funderar på att lämna OS

NYHETER

Georgien överväger att dra tillbaka sin 35 personer starka trupp från OS på grund av den ryska offensiven i striderna kring utbrytarstaten Sydossetien, uppgav Georgiens olympiska kommitté på lördagen.

– Vi vet inte vad som kommer att hända men vi pratar om det nu. Det blir ett beslut för presidenten (Micheil Saakasjvili), sade Giorgi Tchanisjvili, talesman för kommittén.

Saakasjvili har begärt vapenstillestånd och uppger att Ryssland inlett en fullskalig invasion av Georgien.

Den georgiska truppen manade världssamfundet att få slut på striderna, och talade i samma termer som presidenten:

”Den här avsiktliga aggressionsstrategin har vuxit till en fullskalig militär intervention som omfattar alla delar av Georgien”, skriver idrottarna i ett uttalande.

Enligt Ryssland har:

30 000 sydossetier tvingats på flykt

Ett dussintal Tschinvalibor dödats i striderna och hundratals skadats.

13 ryska fredsbevarande soldater dödats och 70 sårats.

Bakgrund till konflikten

Krisen i Kaukasus utlöstes av att två utbrytarregioner – Sydossetien och Abchazien – vill lämna Georgien, som bröt sig ur Sovjetunionen 1991. Båda utbrytarregionerna stöds av Ryssland.

Georgien däremot har hittills haft stöd från USA och andra Västländer – som velat att de georgiska gränserna respekteras och att den demokratiska utvecklingen i landet främjas.

Men – det finns också oerhört starka inofficiella motiv. Georgiens ställning har stor säkerhetspolitisk betydelse för Väst, inte minst när det gäller enerigsäkerheten. Georgien är det huvudsakliga transitlandet för olja och gas från de forna sovjetstaterna kring Kaspiska havet, och USA och EU har sedan länge velat få in Georgien inom den västliga intressesfären, till Rysslands förtret. Konflikten som nu blossat upp i området riskerar därför i värsta fall att få globala konsekvenser.

TT