Stjäl bensin för 50 miljoner

NYHETER

250 personer tankar och smiter från betalningen varje dag

Foto: Varje år stjäls bensin och diesel för 50 miljoner kronor, uppger SVT Rapport.

250 personer stjäl bensin varje dag.

Nu kommer krav på att bilister måste betala innan de tankar.

– De flesta har ju stulna plåtar på bilarna så det är ju ett planerat brott, säger stationschefen Elin Walldoff till Rapport.

Foto: Polisen tycker att man borde införa förskottsbetalning.

Stigande bränslepriser gör att bensin och diesel är hårdvaluta i dag. I genomsnitt smiter 250 personer varje dag runt om i landet – vilket innebär att bränsle till ett värde av 50 miljoner stjäls varje år, uppger Rapport.

Stationschefen Elin Walldoff har arbetat i branschen i snart 15 år.

Ökar innan löning

Hon upplever att bilister smiter utan att betala varje vecka – särskilt innan löning.

– De tankar och åker bara iväg. De flesta har ju stulna plåtar på bilarna så det är ju ett planerat brott. Det går i perioder. När folk börjar få ont med pengar och det närmar sig lön igen, då kan det hända, säger hon till Rapport.

Ett sätt att minska stölderna är att kräva förskottsbetalning.

"Mycket pengar"

Redan i dag finns det bensin- och servicemackar som kräver betalning före kunderna börjar att tanka. Polisen anser att fler mackar borde ta efter den åtgärden.

– Jag tycker inte att man ska få tanka en bil utan att på något sätt få förskottsbetala. Tankar man en bil så är man uppe i 700-800 kronor och det är mycket pengar, säger Anders Hedberg, vid polisen i Jönköping län, till Rapport.

De senaste åren har branschen tagit krafttag mot smitarna. Allt fler bensinstationer satsar övervakningssystem, men tjuvarna kommer ändå oftast undan på grund av dålig bildkvalitet och stulna registreringsskyltar, uppger Rapport.

Men stölderna fortsätter – trots tekniska åtgärder och uppmärksam personal.

– Jag tror att det fortsätter så länge man inte ändrar system och kräver förskottsbetalning så kommer vi nog att ha ett bestående problem, säger Ingvar Persson, vd Svensk Bilhandel, till Rapport.