Kriget i Kaukasus

Ryska soldater plundrar i Gori

Av: 

Krister Hansson

NYHETER

Armébasen tömdes på saker

GORI. Här plundrar ryska soldater armébasen i Gori.

Unika bilder visar hur de tömmer lokalerna.

– De tog allt, säger säkerhetsrådet Alexander Lomaia.

Den georgiska armébasen i Gori var ett av de ryska styrkornas första mål när de gick in i staden i onsdags. Nu, efter fem dagar under rysk kontroll, är förläggningen helt plundrad. Det georgiska säkerhetsrådet Alexander Lomaia var i går på plats och inspekterade skadorna.

– Basen är helt tom. De tog allt: möbler, uniformer och till och med utrustningen i kafeterian, säger han.

Aftonbladet har kommit över unika bilder, tagna i lördags, som visar hur soldater i ryska uniformer bär ut möbler från basen. Bord, madrasser och stolar.

Förnekar stölder

General Vjatjeslav Borisov är chef över de ryska styrkorna och när Aftonbladet träffade honom i går förnekade han först all kännedom om plundringen:

– Jag har inte ens ätit en enda persika. Jag gick genom trädgårdar där det fanns sådana fina äpplen och persikor, men inte ett enda tog jag.

Men bara någon kilometer bort, vid en postering i utkanten av Gori, lekte ryska soldater med uppenbart stöldgods. Ur en låda tog de upp repliker på medeltida vapen, spikklubbor och yxor. Sedan poserade de framför stridsvagnarna och fotograferade varandra med sina mobiltelefoner. En bit bort cyklade en soldat runt på en barncykel, iförd helt nya vita gymnastikskor.

När jag frågade generalen om skorna sa han:

– Dem tog vi på brigaden, för första infanteriet, där de lämnat kvar sina amerikanska vapen. Om ni visste hur många vapen de lämnade efter sig. Om vi inte tagit hand om dem hade de stulits och spridits.

General Borisov menar att det stora problemet inte är hans egna soldater – utan de rövarband som driver runt i Gori-området. Här fick han medhåll av Lomaia – som dock tycker att de ryska styrkorna inte gjort tillräckligt för att stoppa banditerna:

– De har försökt, men inte varit aktiva.

Rysk motaktion

I går kväll, många timmar efter att Aftonbladet konfronterat general Borisov om plundringen, gick Rysslands regering ut och anklagade Georgien för att planera ”en större provokativ handling som syftar till att plundra Gori och ge ryssarna skulden”. Enligt en talesman för försvarsdepartementet ska legosoldater, ukrainare och tjetjener kläs ut i ryska uniformer och ”släppas fria” i staden.

– Detta kommer att filmas av tv-kameror och presenteras för världen som ”grymheter utförda av den ryska krigsmaskinen”, sa talesmannen enligt Reuters.

Uppgifterna gick inte att få bekräftade av oberoende källor, men förnekades av Georgiens regering.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Kriget i Kaukasus | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Kaukasus

Georgien