”Ofta okunnighet eller slarv bakom svampförgiftning”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-29

Riktigt giftiga svampar ger sympyom först efter ett par timmar

Den dödligt giftiga lömska flugsvampen, till vänster, kan uppifrån vara lik den läckra matsvampen grönkremla, till höger. OBS: Svampen till vänster i bild är giftig.

De farligaste svamparna i Sverige är enligt experten Vit flugsvamp och Toppig Giftspindling.

Men det är inte så vanligt att folk blir allvarligt förgiftade.

– Om man äter en giftsvamp beror det nog oftast på att man är okunnig eller råkar få med en farlig svamp av slarv, säger svampexperten Michael Krikorev.

Den senaste tidens regnväder har bäddat för en härlig svampsäsong. Skogen är full av svampar, de allra flesta är ofarliga men det finns några väldigt giftiga svampar i skogen.

De två vanligaste är enligt svampexperten Michael Krikorev, som driver sajten Svampguiden, vit flugsvamp och toppig giftspindling.

– Det finns några andra som lömsk flugsvamp men de är inte lika utspridda över landet, säger Krikorev.

Förväxlas med champinjon

Vit flugsvamp förväxlas oftast med champinjon men flugsvampen har både en strumpa och ring något som champinjonen inte har, berättar Krikorev.

– Om man äter en giftsvamp beror det nog oftast på att man är okunnig eller råkar få med en farlig svamp av slarv, säger han.

Och fortsätter.

– Den toppiga giftspindlingen växer till exempel i samma miljö som trattkantareller och slarvar man kan det lätt hända att får med sig en giftsvamp när man plockar.

Tar några timmar

Om man får i sig en farlig giftsvamp dröjer det ofta ett par timmar innan man märker av några symptom. När det gäller toppig giftspindling kan det till och med dröja ett par dagar innan man märker något berättar Krikorev.

När symptomen väl är där är det viktigt att få snabb hjälp.

Vit och lömsk flugsvamp bryter ner celler och leder till att den drabbade får njur- och leversvikt, vilket är livshotande, berättar överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vid mindre allvarliga förgiftningar mår man ofta dåligt ganska snabbt.

– Om man börjar må illa direkt efter man ätit en giftsvamp kan det vara ett tecken på att det inte är så allvarligt eftersom de allvarliga ofta inte ger symptom från efter ett par timmar, säger Krikorev.

Svampguiden –
Matsvampar