”Obama-anhängare gav Hillary-kvinna fingret”

NYHETER

Per Bjurman chattade med Aftonbladets läsare

Moderator säger: Välkomna till chatt med Aftonbladets USA-korrespondent Per Bjurman. Då kör vi igång – här kommer första frågan.
Emma säger: Jag har en fråga om Bill Clinton: Vad anser du om hans val, enligt CNN, att inte besöka Obamas tal imorgon torsdag? Är han så bitter att han medvetet väljer att skapa kontrovers på detta sätt?
Per Bjurman säger: Hallå. Allt hänger på vad han säger i sitt tal i natt - och hur han säger det. Han har gett ett ambivalent intryck tidigare och fortsätter det så är det verkligen inte bra.
säger: Jag tror inte USA är redo för en svart preident vad tror du?
Per Bjurman säger: Det finns grupeeringar i USA som inte är det, som avskyr själva tanken. Men majoriteten av de som röstar är beredda, det tror jag nog.
drux säger: Beror det låga valdeltagandet i usa beror på att inget av dom två partierna tjänar majoriteten av väljarna utan andra intressen?
Per Bjurman säger: Det var en subjektiv tolkning. Det finns åtskilliga skäl till det, en av dem är att amerikaner traditionellt misstror auktoriteter och därför inte engagerar sig politiskt på samma sätt som exempelvis europeer gör.
hej vad tycker du om obama? säger: vad inebär det för usa om usa blir president? kommer det ske stora förändringar?
Per Bjurman säger: Vad innebär det för USA om USA blir president? Vad menar du?
Philip säger: Hej ! varför valde invånarna i USA Bush till president 2 gånger och nu ångrar sig ? mer än 50 % lr mer tycker att Bush är dålig...
Per Bjurman säger: Han har väl inte levt upp till de förhoppningar de missnöjda väljarna hade på honom. Sådant ser vi vu ibland i Sverige också.
Danell säger: Hej Per! Jag tänkte fråga hur det står till i opinions-mätningarna mellan Obama och McCain just nu, vem som tippas segra och hur du själv tror det kommer sluta.
Per Bjurman säger: Den senaste veckn har det varit dött lopp i mätningarna. Men igår var det några institut som hade McCain någon procentenhet före Obama. Jag tror det blir väldigt jämnt. Något annat törs jag inte tro jst nu.
Philip säger: Har Sverige en bra relation till USA militärmässigt ? alltså om vi skulle bli invaderade av tex Ryssland, skulle USA hjälpa oss ?
Per Bjurman säger: Eh, det är jag knappast mannen att svara på.
Emma säger: Min fråga är vad du anser om medias bevakning av valet? Det har ju börjat framkomma kritik mot dem (större kanaler som CNN och MSNBC) för att de med alla medel försöker skapa en spricka mellan Obama och Clinton som inte är lika stor i verkligheten, genom att lyfta fram några få röster om detta. Är det något du håller med om?
Per Bjurman säger: Jag tycker att media emellanåt fokuserar på saker som är ganska ovidkommande. Men skälen är knappast ideologiska, det handlar om att de vet med vad för slags vinklingar de får tittare och läsare. Och på den punkten är vi väl inga änglar i Sverige heller...
Reino säger: Aftonbladet har som bekant redan valt Obama till president i USA (gör en googlesökning på antalet träffar McCain vs Obama). Vad är det som gör honom så fantastisk?
Per Bjurman säger: Jaså, det har vi? Han är väldigt medial och därför omskrivning, men mina eller våra synpunkter har ingenting med saken att göra. Det hängde sig här, döärav avbrottet. Sorry.
RangersFan säger: Per! Först och främst, tack för världens bästa NHL-blogg! Längtar tills den blir aktuell igen!Jag såg McCain på Jay Leno igår och han fick frågan om Obamas val av Biden kan påverka hans val av vicepresident (som han troligen presenterar på fredag). Han svarade själv att det inte gör det, men det måste det väl göra ändå? vad tror du? //Kaspian
Per Bjurman säger: Nja, jag tror inte att det är den viktigaste aspekten i sammanhanget.
Jacob säger: Tror du att Hillary Clinton tänker försöka bli presidentkandidat vid nästa val?
Per Bjurman säger: Det beror på, om Obama förlorar är det högst troligt. Men hon lär inte utmana en sittande demokratisk president.
Piddelin säger: Håller med, ett bra tal av Clinton. Men var inte talet väldigt presidentlikt? Tror du verkligen att detta talet bara var av godo för Obama?
Per Bjurman säger: Det återstår att se. Men det var bra för Obama åtminstone i så motto att hon verkligen lät de besvikna anhängarna förstå att hon verkligen vill att de röstar på det demokratiska partiets kandidat.
Intresserad säger: Hej Per! Jag undrar hur du upplever situationen på plats - är det mycket motsättningar mellan de som höll på Hillary i primärvalen och Obamas supportrar? Eller har det lagt sig ännu mer nu efter Hillarys bejublade tal igår?
Per Bjurman säger: Det har varit vissa motsättningar, helt klart. Innan talet i natt har bevsikna Hillare-anhängare gång på gång påpekat att de aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på Obama - och det hr retat andra på plats, Igår såg vi en Obama-anhängare ge en äldre kvinnlig Hillary-anhängare fingret. Såg inte snyggt ut. Vi får se om Hillary lyckades gjuta olja på de vågorna.
Kalle säger: Om McCain väljer Romney som Vp, så blottar ju även han sina "svaga sidor" (ekonomin) precis som Obama gjorde med Biden (national security/foreign policies). Tror du detta påverkar McCain positivt eller negativt?
Per Bjurman säger: Nu hängde sig det här skitchattet igen. Sorry. En annan tolkning är att den sortens val kompletterar The ticket. Vi får se. Jag tror för övrigt att det blir Romney - och att vi får veta på fredag. Två frågor till, sen måste jag kila.
philip säger: Säkerheten på konventionen måste ju vara sjukt hög ? Sammarbetar Secret Service och FBI ?
Per Bjurman säger: Ja, Secret Service, FBI och miljoner andra, både lokala, delstatliga och federala organisationer jobbar ihop med säkerhetsarrangemang som trotsar allt jag upplevt i den vägen. Man känner sig övervakad hela tiden.
eh?? säger: Om nu Obama vinner, vad tror du blir de första saker han gör som president, inrikes och utrikespolitiskt?
Per Bjurman säger: Oj, han har ju sagt att hans första prioritet är att initiera ett tillbakadragande av truppoer från Irak, så vi får väl gissa att han försöker sig på det. Nu är det dags att dra till Pepsi Center. Adjö
Moderator säger: Tack Per för att du tog dig tid att svara på alla funderingar. Tack också till alla läsare som skickade in frågor.