Komiker vägrades åka taxi

NYHETER

Komikern Jesper Odelberg fick ingen taxi.

Motivering: han sitter i rullstol.

Vart han skulle?

Till en föreläsning om tillgänglighet för funktionshindrade.

Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
rullstol – ingen bil ”Det är 2008 och vi har inte kommit längre” säger komikern Jesper Odelberg. Taxivärdarna som ska hjälpa folk att få en taxi på Centralstationen i Stockholm nekade honom en bil – eftersom han sitter i rullstol.

I går reste den cp-skadade komikern Jesper Odelberg från sitt hem i Göteborg tillsammans med sin assistent.

På Centralstationen i Stockholm mötte Jesper Odelbergs manager upp. De tre ställde sig i kö för att få en taxi utanför stationen.

Rullstolen för tung

De skulle till Årsta Folkets hus där Jesper Odelberg var bokad för en föreläsning om tillgänglighet för funktionshindrade.

– När vi skulle få en bil sa de två taxivärdarna som jobbade att jag inte fick åka eftersom jag sitter i rullstol. De sa att den var för tung och att den inte gick in i bilarna, säger han.

– Jag kände mig kränkt och förtryckt.

I stället fick han ta pendeltåg och buss till föreläsningen.

Efteråt ringde han efter en taxi och kunde hämtas upp utan problem i en vanlig bil.

Förbeställa bilen

Fastighetsbolaget Jernhusen äger Centralstationen. De hyr in taxivärdarna genom bolaget EllTel Sörmland, där Lennart Öqvist är ansvarig för värdarna.

– Jag har pratat med dem som jobbade. Det var en elrullstol som kräver en större bil med remmar så att det går att spänna fast rullstolen. Det fanns inga sådana bilar inne. Man brukar få förbeställa dem, säger Lennart Öqvist.

Hur Jesper Odelberg kunde åka tillbaka till Centralstationen i en vanlig taxibil, har han inget svar på.