1,5 miljoner människor kan dö

Hjälporganisationer varnar för stigande dödssiffror om inget görs

FN befarar att så många som 216 000 människor kan ha omkommit efter cyklonen i Burma.

Samtidigt varnar hjälporganisationer för att siffran kan komma att stiga till 1,5 miljoner.

För varje dag som går minskar de drabbade människornas motståndskraft mot de sjukdomar som följer i katastrofens spår.

Bristen på mat och skydd – och kanske framför allt – rent dricksvatten, riskerar att snabbt driva upp dödssiffran.

Storbritanniens utrikesminister David Miliband beskyllde på söndagen regimen i Burma för en "kraftig likgiltighet" som riskerar att förvärra situationen i landet. En ignorans han menar kan ge katastrofen "episka proportioner".

Rent vatten viktigt

Vid sidan av juntans kritiserade arbete – eller brist på arbete – utgör nya kraftiga regn ett nytt hot mot Burmas befolkning, särskilt i det redan hårt drabbade Irrawaddy-deltat. Överlevande i de drabbade områdena har börjat söka sig till städerna i jakt på mat och vatten.

Hjälporganisationen Oxfam varnar för att rent vatten måste göras tillgängligt snarast – annars väntar en hälsokatastrof.

FN uppskattar att 216 000 människor kan ha omkommit, en siffra som Oxfam befarar kan komma att stiga till 1,5 miljoner om inget görs.

– Människors motståndskraft mot sjukdomar blir sämre dag för dag på grund av bristen på mat och skydd samt exponering för vatten som troligtvis är förorenat, säger en talesman för Oxfam till Sky News.

Juntan accepterar hjälp

Hjälp utifrån har så sakta börjat leta sig in i landet. Under morgondagen väntas de första förnödenheterna från USA nå Burma, vilket tidigare varit mycket känsligt.

Juntan, som fram tills nu vägrat att ta emot hjälp utifrån, börjar ge med sig.

Men biståndet som krävs är långt större än det som samfundet i dag förmedlar.

Publisert: