Nyheter

Barnens favorit full av gift

Av: 

Karin Holmberg

NYHETER

Rester av bekämpningsmedel i 70 procent av vindruvorna

Nästan hälften av av frukten och grönsakerna, som EU-Kommissionen granskat, innehöll rester av bekämpningsmedel. Barnens favorit vindruvorna var den stora boven - i 70 procent av dem hittade man rester av bekämpningsmedel. I vissa fall överskreds den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent.

På DN: debatt avslöjar i dag Naturskyddsföreningen en ny opublicerad granskning från EU-Kommissionen som visar på rejält överskridna gränsvärden för giftiga bekämpningsmedel i jordbruket.

65 000 livsmedelsprodukter har testats. Nästan hälften av dem innehåller rester av bekämpningsmedel. Värst av alla var vindruvor där 70 procent innehöll bekämpningsmedel.

I 4,5 procent av de testade produkterna överskreds EU:s gränsvärden. 60 procent av dessa var vindruvor. I vissa fall överskreds den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent.

Förekommsten av flera bekämpningsmedel i ett och samma livsmedel har också ökat. En paprika kan till exempel innehålla 29 olika preparat, skriver DN:debatt.

”Välj ekologiskt”

— Om man som konsument är orolig tycker jag att man ska välja ekologiska produkter. De är helt fria från bekämpningsmedel, säger Petra Fogelberg som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Går det att skölja bort bekämpningsmedlet?

— I bland går det, det beror på vilken sort det rör sig om. Vissa bekämpningsmedel lägger sig på skalet och dessa går till viss del att skölja bort medan en del tränger in i frukten eller grönsaken och då hjälper det inte att skölja, säger hon.

Liten del

Livsmedelsverket har ännu inte tagit del av rapporten men Fogelberg berättar att det rör sig om en relativt liten del som överskrider gränsvärdena. Att det finns rester av bekämpningsmedel på frukt och grönsaker är ingen nyhet.

— Konsumenterna kräver fina frukter och gröder året om och då blir detta tyvärr effekten. Gränsvärdena är också satta med god marginal så det är ingen fara om man någon gång får i sig frukt som överskrider gränserna, säger hon.

Däremot tycker hon att det verkar väldigt högt att vindruvor i vissa fall överskred den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent.

— Nu vet ju inte jag om detta var ett enstaka fall eller vilket medel det handlar om. Om det rör sig om en akut toxiskt medel får nog barnet känningar om det äter druvorna. Ofta kan man då bli illamående, men det beror helt på vilket bekämpningsmedel det handlar om, säger hon.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: