Godaste laxen till julbordet

Piffa upp med såser eller röror

Foto: Coop

Inget jul utan lax. Glöm inte att köpa julbordets snabbaste rätt - piffa upp den med speciella tillbehör.

Foto: Coop

Rökt lax är en självklarhet på de flesta svenska julbord, men det finns fortfarande en mängd varianter. Välj det som passar dig bäst – en mjuk varmrökt eller härligt kallrökt. Den milda råa fisken smälter i munnen och är en favorit hos både stora och små.

Den varmrökta laxen är god för sig själv, men för att den riktigt ska komma till sin rätt krävs en god sås. Testa grön ärtpurée, eller servera med äggröra i vackra tömda äggskal.

Den kallrökta laxen är god som den är, men det kan vara roligt att variera sig. För det stora julbordet krävs flera sorter. Riktigt god är en laxröra med räkor och ägg. Den nyttiga röran gör du enkelt. Börja med att koka ägg och skär dem i tärningar. Blanda citron- eller apelsinskal, honung, senap och crème fraiche och rör ner äggtärningarna och små bitar kallrökt lax. Servera som det är, eller på kex. Vackert är att garnera med färska eller rökta räkor samt en dillvippa.

En annan delikatess för det riktigt inventiösa julbordet är en liten laxbakelse med kallrökt lax. Philadelphiaost och perpparrot på kavring. Gör flera sorter med skaldjursröra, lax eller löjrom.

Glöm vakuumförpackat. Låt den kalla delen av julbordet komma till sin rätt genom att lägga ner tid på laxen.

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat