Curt Malmborg avgår

Adriana Lender ny generaldirektör

Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg avgår på egen begäran – men efter intern kritik.

Efterträder gör Adriana Lender, tidigare överdirektör på Försäkringskassan.

Adriana Lender tillträder sin nya tjänst den 1 januari.

Hon presenterades vid en presskonferens med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson på torsdagseftermiddagen.

– Jag är mycket glad över att Adriana Lender har tackat ja till att bli ny generaldirektör för Försäkringskassan. Hon kommer att ha en viktig uppgift i att leda myndigheten i dess nya roll att säkerställa en aktiv sjukskrivningsprocess. Jag är övertygad om att Adriana Lender kommer att göra ett bra arbete, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Spekulationerna om Curt Malmborgs avgång har varit många.

”Slitsamt”

Själv anger han två skäl då han pratar med aftonbladet.se:

– Vi har varit inne i en intensiv förändringsfas som nu övergår i en ny fas – då blir det också läge att byta ledning. Det andra skälet är att det varit roligt och lärorikt, men också väldigt slitsamt.

Vad säger du om den interna kritik som riktats mot dig?

– Det är ju inte bra med minskat förtroende, men inte heller överraskande. Alla som är med och genomför stora omorganisationer får en dipp i början. Samtidigt måste man ta det på allvar, så visst hoppas jag att min efterträdare tar tag i känslan av exempelvis bristande delaktighet.

– Men det har inte varit skälet till min avång.

Det sker heller inte i protest mot exempelvis de nya sjukförsäkringsreglerna?

– Nej, det är viktigt att säga att jag är tjänsteman. Jag har ett politiskt förflutet, men är tjänsteman. Det låter högtravande, men jag ser mig som en länk i den demokratiska kedjan. Jjag ska göra det som andra politiska institutioner har beslutat om.

Vad händer nu?

– Jag för diskussioner med regeringen om framtida arbetsuppgifter och hoppas kunna presentera dem så snart som möjligt.

Malmborg tillträdde som generaldirektör 2004.

Publisert: