Jag är verkligen kritisk till el-chocker, ECT

Peter Larsson , 48 år. Född i Borstahusen utanför Landskrona, stolt 4-barns pappa, inbiten motionär och friluftsmänniska. Älskar natur & trädgård, människor, litteratur samt att skriva. Flitig fotograf och intresserad av hantverk i olika former. Värnar om de mänskliga rättigheterna för alla!

Eftersom jag personligen har sett flera personer blivit skadade av el-chocker, är jag starkt kritisk till den ökade användningen av dem i Sverige.

42 000 el-chocker ges varje år i Sverige – det är en fördubbling på tre år! Sverige är ett av de länder där flest människor el-chockas per capita.

På min hemsida har jag nu lagt ut ett protestlista mot el-chocker och fått hundratals kommentarer från människor som blivit drabbade av el-chocker eller har synpunkter på att det fortfarande används i Sverige. Flera personer har också rapporterat i detalj om de skador de har fått från denna inhumana behandling.

Till en början borde man totalförbjuda alla el-chocker under tvång, till barn eller till gravida kvinnor. Hur kan detta överhuvudtaget förekomma?

El-chocksbehandligen började i ett slakteri i Rom i slutet på 1930-talet för att bedöva grisarna innan de slaktades. 1993 slutade man att bedöva grisar på detta sätt i Sverige, men el-chockerna på människor fortsatte och har ökat.

Rapporterade skador efter el-chocker är minnesförluster, förlorad eller avtrubbad personlighet, brister i tankeförmåga och människor som fått sina liv totalt förstörda. Ca 10 000 människor, främst äldre, dör om året världen över ett kort tag efter ECT-behandling. Undersökande journalister på USA TODAY har funnit att att 1 på 200 avled efter el-chocker - Amerikanska Psykiatriförbundet hade uppgett 1 på 10 000!

För att kunna ge en el-chock till en person KRÄVS att man söver ner honom först och ger muskelavslappnande medel. Annars händer detta enligt en psykiatriker: ”Den fastspända patienten fick sådana kramper att kroppen stod i en båge”. Det säger väl allt om brutaliteten och olämpligheten med denna behandling.

En av världens ledande förespråkare för el-chocker, Harold Sackeim har gjort avbön för inte så länge sedan. Han erkänner nu öppet att ECT framkallar permanent minnesförlust och brister i patientens tankeförmågor. Sackeim tar även tillbaka sin tidigare inställning, att klagomålen från patienterna helt enkelt var symtom på underliggande mental sjukdom samt att ECT skulle öka intelligensen.

Jag tycker att el-chocker är en omänsklig behandlingsmetod som bör förbjudas i Sverige.

Peter Larsson