Armén uppges ha drivit bort rebeller

Publicerad:
Uppdaterad:

Rebellerna som försökt störta Tchads president Idriss Déby ska under söndagen ha drivits ut ur huvudstaden Ndjamena.

– Slaget om Ndjamena är över, sade utrikesministern Ahmat Allami till fransk radio.

Men rebellerna själva hävdar att reträtten bara är tillfällig.

Tchad sade på söndagen att rebeller som försökt att störta president Idriss Déby drivits bort från huvudstaden Ndjamena. Armén uppgav också att den slagit tillbaka ett rebellangrepp i Adre, nära gränsen mot Sudan.

Tchads utrikesminister Ahmat Allami sade till fransk radio att regeringsstyrkor har besegrat rebellerna.

– Slaget om Ndjamena är över.

Rebellerna: Tillfällig reträtt

Allami riktade häftig kritik mot Sudan och hävdade att landet ligger bakom kuppförsöket mot presidenten.

Rebellerna å sin sida sade att de tillfälligt hade dragit sig tillbaka från huvudstaden, för att ge civilpersoner och hjälparbetare samt FN-personal en möjlighet att lämna Ndjamena före en planerad offensiv.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon manade på kvällen till vapenvila samtidigt som säkerhetsrådet diskuterade Tchad under ett extrainsatt krismöte. I Bans uttalande hette det att han särskilt oroades av det förvärrade humanitära läget för 285 000 flyktingar och 180 000 fördrivna i östra Tchad.

Sarkozy fördömde

Tidigare på dagen hade EU-ambassadörer på ett möte i Bryssel understrukit att en politisk lösning på krisen är den enda hållbara.

På kvällen talade Frankrikes president Nicolas Sarkozy i telefon med sin tchadiska kollega Idriss Déby. Efteråt sade Elyséepalatset att Frankrike fördömer försöken att gripa makten i Tchad med hjälp av väpnade grupper utifrån.

TT

Publicerad: