Bitter julklapp till sjukskrivna

avMaud Cordenius

Efter nyår märks de nya reglerna för sjukskrivning tydligt.

Då beräknas uppemot 30 000 personer förlora sin sjukpenning.

Vid årsskiftet passeras 180-dagars gränsen för första gången sedan reglerna för sjukskrivning ändrades.

Det innebär att den som efter varit sjukskriven i sex månader och som bedöms kunna ta ett annat jobb på arbetsmarknaden förlorar sin sjukpenning.

Tusentals blir utan sjukpenning

Av de 34 912 personer i Försäkringskassans östra region som var sjukskrivna i oktober bedöms 22 652 få sjukpenning även efter nyår, skriver LO-Tidningen.

För 12 260 väntas sjukskrivningen vara över till årsskiftet. Omräknat till hela landet skulle det innebära att 28 000 som varit sjukskrivna ställs utan sjukpenning.

”Fel tajming”

För många innebär det ett svårt besked lagom till jul.

– Vi på Försäkringskassan tycker att tajmningen är fel. När julen närmar sig är folk inställda på annat, säger Jonas Krantz som är områdeschef på Försäkringskassan, till tidningen.

De nya reglerna vid sjukskrivning infördes 1 juli och innebär att den som varit sjukskriven i tre månader bara får sjukpenning om han eller hon inte kan klara av sitt vanliga jobb.

Efter sex månaders sjukskrivning gör Försäkringskassan bedömning om den sjukskrivne kan klara ett annat jobb på arbetsmarknaden. Den som bedöms vara för sjuk för att kunna arbeta får behålla sin sjukpenning men som mest i ett år.