Olga har Sveriges härligaste trädgård

NYHETER

”Jag strävar alltid efter att göra något eget”

1 av 3 | Foto: Olga Cederbergs trädgård ligger intill skogen och är naturligt kuperad vilket bidrar till den spännande och vilda naturkänslan.

Vinnaren Olga Cederbergs trädgård är vacker som i en saga.

Här finns små och stora dammar, bäckar och vattenfall, en köksträdgård och ett rosarium. Bohemisk kreativitet varvas med klassisk romantik.

Känslan som infinner sig när man sitter på Olgas och maken Ulfs veranda är att man ser ut över en park.

Bron vilar över dammen, näckrosorna guppar och skogen ger tavlan djup. Och det är en spännande upplevelse att promenera omkring. För Olga provar sig gärna fram och gillar att testa nya idéer, även vad gäller sittplatser och andra blickfång. En del av ett päronträd fungerar som bänk, ett bord har blivit till av ett gammalt vagnshjul. En orm ligger och solar sig på en sten i dammen.

–?Den är inte riktig, skrattar Olga. Men vi har faktiskt levande ormar i trädgården ibland. En gång stod en älg i dammen och åt på hängpilen. Men alla djur är välkomna här.

En del av vardagen

När Olga var liten och bodde i Ryssland var trädgårdsarbete en del av vardagen.

–?Vi bodde nära Svarta havet och där är jorden mycket bördig. Men jag tyckte inte trädgårdsarbetet var speciellt roligt då.

Olga flyttade sedan till storstaden Sankt Petersburg där hon utbildade sig i trädgårdsarbete och fick jobb som stadsträdgårdsmästare i den stora Slottsparken. Sedan förde kärleken henne till Sverige.

Viktigt med variation

Att hon tidigare jobbat med stora ytor var till stor hjälp när hon skulle planera trädgården i Mjölby för åtta år sedan. Maken Ulf hade själv ritat huset 1979, men trädgården var lämnad åt sitt öde.

–?I en stor trädgård som den här måste det finnas omväxling, annars blir det tråkigt, menar Olga.

Den gigantiska trädgården är mycket varierad. Här finns vildvuxet otämjda områden liksom stilfullt kontrollerade. I köksträdgården ståtar ett körsbärsträd i mitten. Som staket har Olga spaljerade äppelträd i olika sorter.

–?Det är vackert och det blir mycket lättare att plocka.

Egensinnig och kreativ

Olga är en både egensinnig och kreativ trädgårdskonstnär som går mycket på känsla och inte är rädd för att släppa loss. Vintern brukar hon ägna åt att fundera och skissa ritningarna är noggranna och vackra små konstverk i akvarell.

Ett stort tålamod kombinerat med modet att testa något nytt är viktiga ingredienser för en levande trädgård. Men det händer att Olga sätter igång med projekt som blir större och svårare än vad hon räknat med.

– Då tänker jag att det är tur att jag inte visste innan vilket jobb det skulle bli. Då hade jag kanske inte gjort det.

Inspirerad av Monet

På våren reser hon gärna runt i Europa och besöker olika kända trädgårdar för djupare inspiration. Den vackra bron som gränsar till skogen är inspirerad av Monets trädgård i Giverny, utanför Paris.

–?När man reser runt inser man att det inte finns några regler för hur en trädgård måste se ut. Alla är olika och det är fritt att göra som man vill. Jag strävar alltid efter att skapa något eget.

Olga har svårt att förstå dem som åker bort på sommaren när växtligheten prunkar och är som vackrast. Det spelar ingen roll vilket väder, i sol som regn är hon ute.

–?Se på mina händer, de är helt förstörda av trädgårdsarbete, skrattar Olga.

Juryns motivering

”Olga Cederberg har lyckats forma en 8?000 kvadratmeter stor tomt till en spännande och förtrollande trädgård med både vildvuxet otämjda områden och stilfullt kontrollerade.

Här finns en vitblommande entré, små och stora näckrosdammar, bäckar och vattenfall, en köksträdgård och ett rosarium.

Det är vackert som i en saga och man förväntar sig nästan se Näcken spela och älvorna dansa på ängen.”

Olga vinner en lyxig trädgårdsresa för två till Madeira – med tv-profilen Bertil Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård