Bio-spion ser allt du gör i mörkret

avCatherina Barnard

Specialkikare ska stoppa piratkopiering av nya ”Bond”-filmen

Foto: Foto: ANNIKA AF KLERCKER
spanar efter fusk Dirk Stippa använder en mörkerkikare för att upptäcka piratfilmare på biografen.

James Bond ser dig i biomörkret.

Nja, inte riktigt.

Men väl personalen som

visar hans nya film, ”Quantum of Solace”.

Daniel Craig som James Bond.

Det låter som ur en actionfilm men är verklighet.

Bondfilmens distributör tar i med hårdhandskarna och sätter in ”spion-glasögon” för komma åt piratfilmare. 149 svenska biografer har redan fått den övervakningsutrustning som hjälper biografpersonalen att spionera på publiken i biomörkret.

Krav från Sony

– Mörkerglasögonen var ett krav från Sony för att vi skulle få visa filmen, säger Thomas Runfors, informationschef för SF Bio.

Det är första gången man tar till så drastiska metoder i piratjakten. Skälet till upp-bådet är att Sverige var först med att visa filmen – nio timmar före London och Paris – vilket bidrog till att man fruktade piratfilmare.

Sker inte i lönndom

– Det var ett unikt tillfälle att vi i Sverige fick se Bond-filmen innan några andra länder. Då fanns det en risk för olaga nedladdning, säger Zoran Slavic, vd för Sony Pictures Releasing.

– Det här sker inte i lönndom. Det ska inte störa biobesökaren. Jag är otroligt mån om att vi inte ska ha ett övervakningssamhälle, säger Zoran Slavic.

Filmstaden Söder är en av biograferna som fått övervakningsglasögonen.

– Vi har inte sett något skumt. Det är faktiskt ovanligt att någon filmar en hel film i dag. Jag har aldrig varit med om det, säger Anders Ek, anställd vid filmstaden Söder.

Den som åker fast för piratfilmning polisanmäls och riskerar böter.