Fick fel provsvar – gav sin fru hiv

avSofie Strandberg

NYHETER

Mannen fick svaret att han var frisk – bar i själva verket på hiv

Blodprovet visade att mannen var hiv-smittad men han fick ändå svaret att han var frisk.

En rad misstag på viruslabbet på Sahlgrenska kan ha gjort att mannen helt ovetandes smittat sin fru med hiv, skriver Göteborgs-Posten.

För tre år sedan vände sig paret till en gynekologisk mottagning eftesom de inte kunde få barn. Mannen och kvinnan fick då lämna blodprover, bland annat för att upptäcka hiv-smitta.

Blodprovet visade att mannen var smittad. Enligt Göteborgs-Posten kan en rad misstag vid flera tillfällen och av flera anställda på virologiska laboratoriet på Sahlgrenska sjukhuset ha lett till att mannen fick beskedet att han var frisk - och inte hiv-smittad.

Provsvaret skickades fel

Fertilitetsbehandlingen fortsatte och det var först när paret kom tillbaka för en planerad behandling - ett år senare - som nya blodprover togs som en rutinmässig åtgärd.

Provet visade att de båda var smittade. Det är oklart när hustrun smittades samt hur länge mannen har burit på viruset.

Viruslabbet på Sahlgrenska har gjort en intern utredning som visar att ett av mannens provsvar raderades av okänd anledning i datasystemet och det andra provsvaret skickades felaktigt vidare till labbets kansli där en kanslist sedan misstolkade svaret, skriver Göteborgs-Posten.