Stalin kan bli tidernas största ryss

Ligger på topp fem i omröstning

Josef Stalin ligger på topp fem när ryska folket får välja den största landsmannen genom tiderna. Vinnaren presenteras på söndag.

–Den officiella linjen nu är att Stalin var framgångsrik i att skapa ett stort land, säger folkmordsforskaren Irina Flige på Memorial.

Runt 25 miljoner människor dödades eller förtrycktes under Stalins tid mellan 1928 och 1953. Ändå ligger han i topp när ryska folket får välja tidernas största landman, uppger BBC.

3, 5 miljoner ryssar har röstat i en enkät som Rossiya, en av Rysslands största TV-stationer, har gjort. Under sommaren låg Stalin till och med etta, men producenten och vädjade till folket att rösta på någon annan.

"Kan förlåta misstag"

Toppar listan gör just nu Pjotr Stolypin, som var statsman före revolutionen. Andra som är med på listan är Ivan den förskräcklige, Vladimir Lenin, Katarina den stora, poeten Alexander Pusjkin och författaren Fjodor Dostojevskij.

Stalins popularitet förvånar inte det kommunistiska partiet.

– Stalin gjorde Ryssland en stormakt och var en av grundarna till koalitionen mot Hitler under andra världskriget, säger Sergei Malinkovich, ledare för kommunisterna i S: t Petersburg.

– Han brukar ligga i topp i opinionsundersökningar över populära personer. Man kan förlåta hans misstag för det som han har gjort för landet.

Historiebok görs om

Det är inte bara hos folket Stalin blivit populärare – även regeringen ska ha satsat på en bred kampanj för att förbättra Stalins anseende,rapporterar BBC.

Det primära beviset kommer i form av en ny handbok för historielärare i landets skolor. I den beskrivs Stalins agerande "helt rationellt".

– Jag tror att idén till boken kom från premiärminister Vladimir Putin, säger historikern Alexander Danilov som är redaktör för boken.

Beslagtog databas om folkmord

Man har även gått mer handgripligt till väga för att tvätta historien – tidigare i december beslagtog polisen tolv hårddiskar hos Memorial, en organisation för mänskliga rättigheter.

Hårddiskarna innehöll en databas över Stalins folkmord.

– Det var 20 års arbete. Vi hade en allmänt tillgänglig databas med hundratusentals namn. Det är ett enormt slag mot vår organisation, säger Memorials direktör Irina Flige.

Den nya ideologin är "Putinism" säger hon. Den har utvecklats under de senaste två åren och baseras på en högröstad form av nationalism.

– Den officiella linjen nu är att Stalin och den sovjetiska regimen var framgångsrika i att skapa ett stort land. De som utreder och katalogiserar de illdåd som begåtts i det förflutna är inte längre välkomna, säger hon till BBC.

Publisert: