Branden gjorde Marcus hemlös

avSimon Andrén

NYHETER

Bostadsbolaget: kontakta socialen

Foto: Foto: BJÖRN WANHATALO
Flera lägenheter totalförstördes i storbranden i Umeå under natten till juldagen.

Marcus Nilsson, 28, blev hemlös efter storbranden i Umeå.

När han kontaktade det kommunala bostadsbolaget för att hitta en plats att sova kom nästa tunga slag:

Kontakta socialtjänsten.

Foto: Foto: BJÖRN WANHATALO
sover på mammas golv Marcus Nilssons lägenhet brann upp under natten till juldagen. Nu är han hemlös och tvingas övernatta hos sin mamma. Bostadsbolaget hänvisar till socialen.

Under natten till juldagen brakade storbranden lös i stadsdelen Ålidhem i Umeå. I huset, som ägs av det kommunala bostadsbolaget Bostaden, bor drygt 200 personer. En av dem är 28-årige Marcus Nilsson.

I dag är han hemlös, och mycket besviken:

– Det har varit katastrofalt dålig information från Bostaden. När jag frågade var jag skulle bo blev jag uppmanad att kontakta socialtjänsten. De har skjutsat vidare ärendet.

Vaknade av lukten

Han ifrågasätter även att ingen från räddningstjänsten gick in och väckte de sovande hyresgästerna. I stället vaknade Marcus av brandlukten. Han flydde direkt ut, och hann endast få med sig sin dator och några fotoalbum, innan lägenheten brann upp.

Nu sover han på golvet hos sin mamma, några mil utanför Umeå. Via sitt försäkringsbolag har han blivit lovad tre hotellnätter.

– Men var jag ska bo sen har jag ingen aning om. Bostadsbolaget har inte verkat så intresserade att lösa problemet, säger han.

Elisabeth Lind, kommunikationsansvarig på Bostaden, menar att man gjort sitt bästa.

– Vi har inga lediga lägenheter att erbjuda, men alla boende har tak över huvudet i natt. Andra hyresbolag har erbjudit att hjälpa till.

Boende kan dröja

Om hänvisningen till socialjouren säger hon:

– Har man ingen försäkring som kan erbjuda hotell, inte kan ordna det på annat sätt, eller inte har pengar på banken, så är det socialjouren som gäller.

Enligt Elisabeth Lind är det oklart när de boende kan återvända till sina lägenheter. Men eftersom det fortfarande brinner i byggnaden kommer det dröja länge.

Storbranden beskrivs som den värsta på många år i Umeå. Sent i natt var den fortfarande inte släckt, men räddningstjänsten uppgav att de hade kontroll över situationen.