Sonen vet att boken är lögn

avKerstin Danielson

NYHETER

– Jag har aldrig upplevt något hot

GÖTEBORG. Han har hela tiden vetat att boken “Gömda” inte är sann.

– Jag finns ju inte med, säger 26-åringen.

Han var sex år när hans mamma – Mia i boken – övergav honom.

Foto: Foto: ANDERS WEJROT/BLR FOTOGRAFERNA AB
Deltar i tv Sonen till huvudpersonen Mia i Liza Marklunds bok ”Gömda” anländer till Sveriges television för att delta i programmet Debatt.

I går kväll satt 26-åringen med i tv.

Liza Marklunds bok ”Gömda” diskuterades i Debatt. Vid hans sida satt hans tidigare styvfar: “mannen med de svarta ögonen”. Det var honom romanfiguren Mia flydde från.

– Det var lite kaos runt honom och mamma, det var inte alltid de var överens men det var nog bådas fel. Han är lätt att ha att göra med. Jag har aldrig upplevt något hot, säger sonen.

Ingen massmördare

I dag har han bra kontakt med sin mammas ex. Som dömdes till en månads fängelse för misshandel av henne. I Debatt i går kväll tillbakavisade mannen anklagelserna i “Gömda” – han var ingen massmördare från Libanon.

I januari 1989 skulle Mia resa på semester med sin nya familj. Det var i alla fall vad hon sa till sin då snart sjuåriga son.

– Den varar fortfarande. Och hon kunde inte ta med mig för jag skulle ju träffa min pappa varannan helg, säger 26-åringen.

Han bodde hos släktingar men flyttade hem till sin pappa och hans fru. I dag kallar han henne mamma.

Under hela uppväxten har föräldrarna berättat så gott de har kunnat om hans försvunna mamma – när det har funnits något att berätta.

– Det är fruktansvärt bra. Ärlighet varar längst, säger Mias son.

Skriver egen bok

För två år sedan fick han kontakt med journalisten Monica Antonsson – som nyligen gav ut “Mia – sanningen om gömda”. Nu skriver han, tillsammans med Antonsson och sin styvmamma, en egen bok.

– Det är klart att det har funnits en förtvivlan. Och det känns jäkligt bra att vi får komma fram nu. Det fanns de som tvivlade när jag sa att “Gömda” inte var sann. Nu är det som om lugnet lägger sig, säger 26-åringen.

Han beskriver sin mamma som en person som vill väl – men slutresultatet blir inte alltid så lyckat. De har träffats några gånger under de 20 år som gått. I dag har de ingen kontakt alls.

Men han har flickvän och är förlovad.

– Den dag jag själv får barn vet jag i alla fall hur jag ska göra. Jag ska aldrig lämna dem och alltid finnas där för dem.Oavsett vad som sker så ska jag vara där, säger 26-åringen.