”Förödelsen är enorm”

avLinda Hjertén

NYHETER

Aftonbladets medarbetare om läget i Gaza

GAZA/STOCKHOLM. I Gaza börjar livet sakta återvända.

Men fortfarande grävs kroppar fram ur rasmassorna.

– Det är ett katastrofområde här. Folk har kommit hem och upptäckt att deras hur bara är sand, säger Yahya Hassona, Aftonbladets medarbetare i Gaza.

Solen skiner över Gaza i dag efter en bombfri natt.

Människor vågar sig ut på gatorna. Taxibilar plockar upp kunder. En del affärer har öppnat och ställt ut varor utanför dörrarna. En kvinna tvättar utanför sin lägenhet.

Vapenvilan märks tydligt i Gaza.

– Det är inte längre några stridsvagnar på gatorna och inga bomber faller. Folk är inte rädda för att gå ut på gatan för första gången på många veckor, säger den palestinska reportern Yahya Hassona, Aftonbladets medarbetare i Gaza.

Hus har blivit sand

Men lugnet är bedrägligt.

– Norra Gaza ser ut som ett katastrofområde och fortfarande grävs kroppar fram ur rasmassorna, säger Hassona.

– Människor försöker hitta sina släktingar. En del har återvänt till sina hem och bara funnit en sandhög. Det är misär och sorg, skadade människor och fattigdom.

Han befinner sig i Gaza city där han blev fast när kriget startade. Staden har klarat sig bra jämfört med norra Gaza där ögonvittnen säger att det ser ut som att ett jordskred skakat marken.

Maten dyr

Men även i Gaza city är förstörelsen stor.

– Folk försöker laga sina trasiga dörrar och fönster, men det går bara att fixa provisoriskt. Eftersom ingenting tas in i Gaza finns det inga nya glasrutor att få tag i, så man försöker laga så gott det går med papper eller plankor.

Elektriciteten har ännu inte återvänt överallt. Vissa offentliga byggnader har el några timmar per dag, annars är det svart. Och den mat som finns att tillgå är just nu väldigt dyr.

1300 döda

Över 1 300 palestinier har mist livet under det drygt tre veckor långa kriget, bland dem 370 barn. På den israeliska sidan har 13 dött.

Israels premiärminister Ehud Olmert har sagt att landet avser att dra tillbaka soldaterna ur Gaza "så fort som möjligt" och i går kunde israeliska soldater ses marschera ut.

I dag har även gränserna öppnats för hjälptransporter och utländska journalister.

Men Hamas har krävt att gränserna ska öppnas för alla Gazabor.

– Ingen vågar tro på freden. Om inte Israel öppnar gränserna till Gaza kommer allting att börja om igen, säger Yahya.