När skandalen briserar vill alla vara med och kasta sten

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:
Uppdaterad:

Om Liza Marklund visat sig på Kungsgatan 60 i Stockholm i går hade hon nog blivit sliten i stycken.

Där var ett seminarium om mediemakt men mest handlade det om Liza Marklunds fördärvlighet.

I tidskriften Neos lokaler samlades journalister, jurister, författaren Monica Antonsson som avslöjat att Marklunds bok ”Gömda” inte är sann, samt enstaka personer ur allmänheten.

–?Ni i media är som rovdjur, sa en representant för denna allmänhet.

Det var en ung kvinna som menade att journalister är slarviga, cyniska och hänsynslösa.

Där fanns också Elisabeth Hermon som drev stiftelsen Trossen tills hon skandaliserades av Marklund i Expressen 1992. Hermon säger att hon skötte sitt hem för förföljda kvinnor efter alla konstens regler, skattemyndigheterna fann inget otillbörligt, men vad hjälpte det.

Marklund dansade vidare och skrev bästsäljaren ”Paradiset” som byggde på artiklarna om Trossen. Elisabeth Hermon säger att hennes far tog livet av sig; själv har hon ägnat 16 år åt att försöka komma över chocken att utmålas som skurk.

Som ni förstår var det en förvirrad debatt. Neos tes var, tror jag, att Liza Marklund har så många kompisar i media att ingen ville nappa på Monica Antonssons sensationella avslöjande att ”Gömda” är fejk.

Eller nappa på Elisabeth Hermons 16-åriga lidande, som jag inte vet något mer om än det jag hörde i går. Hon har i alla fall också skrivit en bok, ”Vingklippt”.

Jag glömde förresten att nämna att äldste sonen till Mia i ”Gömda”, hon som gömmer sig, också var med på seminariet. Mia lämnade honom när hon flydde och han skriver också en bok, klar till sommaren.

”Gömda” är en publicistisk skandal och som vanligt vid sådana ska alla journalister rulla sig i tjära och fjädrar. Så var det också vid seminariet hos Neo.

Den unga kvinnan som kallade journalister rovdjur fick spridda applåder. Chefen för TV4:s Nyhetsmorgon sa att det var en ”nyhetsklocka” att Elisabeth Hermon säger sig ha fått sitt liv förstört av Liza Marklund.

Klocka i vilket avseende?

Att Marklund fejkade den gången också? Om hon gjorde det alltså. Att TV4 inte har agerat advokat åt Elisabeth Hermon?

Anna Serner som har den mycket tunga posten som direktör för tidningsutgivarna sa:

–?Det är många journalister här. Det är viktigt att alla går tillbaka till sig själva.

Snick snack. J a g har inte skrivit ”Gömda” och jag har inte stoppat någon från att avslöja bluffen heller.

Mötet på Kungsgatan visade det sämsta med svenska medier, men inte på det sätt som Neo hade tänkt sig.

En journalist reste sig och frågade när vi får se Liza Marklund i medierna, det vill säga när ska vi få se henne i teve, antingen gråtande be om förlåtelse eller bli strimlad av en skicklig utfrågare.

–?Någon som vill gissa? frågade moderatorn Gunilla Kinn.

Från att ha varit ett helgon har Liza Markund blivit skurk som kan behandlas hur som helst. ”Har hon en personlighetsstörning?” frågade en kvinna i publiken.

Då förstår ni hur tonen var.

Detta är den verkliga mediala skandalen i Sverige:

Att ingen genomskådat ”Gömda” tidigare är otroligt men typiskt. Först mumlas det men ingen kollar, ingen skriver. Om skandalen briserar vänder flocken och alla vill vara med och kasta sten.

Det är ta mig fan likadant varenda gång.

Publicerad: