250 IS-terrorister dödade i Irak

1 av 4
NYHETER

När de besegrade IS-terroristerna försökte köra ut ur Falluja i skydd av mörkret slog de amerikanska och irakiska stridsflygen till.

Sammanlagt bombades minst 175 IS-fordon under två dagar.

Enligt uppgifter kan så många som 250 misstänkta IS-terrorister ha dödats.

Under tisdagen och onsdagen genomförde den internationella koalitionen, som leds av USA, en serie flygangrepp mot mål i den irakiska staden Falluja.

För fyra dagar sedan förlorade IS slaget om Falluja, en stad de haft kontroll över sedan januari 2014.

Natten mot onsdag samlades ett stort antal fordon med IS-terrorister sydväst om staden. Tanken var att i skydd av mörkret, och med släckta lampor, fly från staden obemärkt.

Men konvojen upptäcktes av irakiska och amerikanska flygplan.

– Den attackerades under natten och morgonen. Vi uppskattar att vi förstörde 55 IS-fordon och vi vet att irakiska säkerhetsstyrkor förstörde fler, säger Chris Garver, talesperson för den internationella koalitionen.

”Såg ljuset från brinnande bilar”

Hjälparbetaren Sadiq Taher, 25, blev vittne till bombningarna. Han och några kollegor hade parkerat invid motorvägen och lagt sig för att sova när han hörde avlägsna explosioner.

När de tittade ut såg de IS-konvojen på avstånd. Panikslagna tog de av sig allt utom underkläderna och täckte sig med jord för att inte bli upptäckta.

Konvojen passerade. Efter några minuter kom helikoptrarna och flygplanen.

– Jag hörde explosionerna och såg ljuset från brinnande bilar, säger Sadiq Taher till NBC.

”Minst 250 IS-män dödades”

Senare på onsdagen upptäcktes ytterligare en IS-konvoj utanför Ramadi, dryga 6,5 mil från Falluja.

– När bomberna började falla flydde IS-terroristerna fordonen och började springa. Vi förstörde 120 fordon, och irakierna ännu fler, säger Chris Garver.

Det är i nuläget oklart hur många IS-sympatisörer som dödades i bombanfallen, men en centralt placerad amerikansk tjänsteman uppger för Reuters att man uppskattar dödssiffran till minst 250.

ARTIKELN HANDLAR OM

IS/Daesh

Falluja

Irak