Flera skadade efter skottlossningar

1 av 14
NYHETER

Två personer sköts ner av ett okänt antal maskerade gärningsmän som öppnat eld i södra Stockholm på lördagskvällen.

Flera personer ska ha hört automateld i området. Enligt uppgifter till Aftonbladet har vittnen även sett en bil lämna platsen.

– Vi har uppgifter om två skottskadade personer, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

Omkring en timme senare sköts ytterligare två män i ännu en skottlossning i Tensta centrum i nordvästra Stockholm.

Larmet inkom vid 20.52 på lördagskvällen.

– Man har skjutit flera skott. Vittnen har talat om alltifrån fem, sex till fler, men det är mycket oklara uppgifter just nu. Vi har uppgifter om två skottskadade personer, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

Omständigheterna kring händelsen är inledningsvis oklara. Skottlossning ska först ha hörts i Östberga i södra Stockholm.

Prejades av vägen

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska vittnen ha sett en bil jaga en annan bil och sedan preja den av vägen. Ur en av bilarna ska ett okänt antal maskerade gärningsmän med mörka kläder ha hoppat ut och öppnat eld med automatvapen mot den andra bilen.

– Nu försöker vi få grepp om vad som har hänt. Det är väldigt mycket uppgifter och vi följer de tips som vi får, säger Albin Näverberg.

Skottlossning har hörts både på Ersta gårdsväg och Sockenvägen i Enskede i södra Stockholm, där biljakten ska ha upphört. Polisen spärrade av ett större område runt en kraschad bil med skotthål i dörren. Tomhylsor från en AK-47 har hittats på brottsplatsen. Bilen är tagen i beslag.

– Det började med tre skott, sedan var det tyst i några sekunder, efter kom det tio skott. Det lät som automateld, säger en person som bor i området.

– Jag hörde sedan hur en bil körde här ifrån. Däcken skrek.

Stor polisinsats

De skadade personerna är enligt uppgift till Aftonbladet en man och en kvinna i 20-årsåldern.

Personerna har förts till sjukhus med ambulans. Vid 7.30-tiden på söndagsmorgonen meddelade polisen att både mannen och kvinna fått skottskador men att de inte var livshotande.

En av personerna opererades under söndagsmorgonen. Läget uppges vara allvarligt men stabilt. 

Polisen misstänker att det rör sig om en uppgörelse mellan kriminella grupper.

Man jagar under kvällen ett okänt antal gärningsmän som flytt från platsen.

– Självklart har vi just nu flera patruller ute, som också har tillgång till hund, även vanliga patruller och piketstyrkor. Vi har ännu inte satt in någon helikopter, med det vore konstigt om det inte blir så, säger Albin Näverberg.

En förundersökning har inletts om försök till mord och grovt vapenbrott.

Vid 7.30-tiden på söndagsmorgonen hade ingen ännu gripits.

Ytterligare två skottskadade

Strax efter 22-tiden fick polisen ytterligare ett larm om en skottlossning, i Tensta centrum i nordvästra Stockholm.

En inringare har hört flera smällar som från skottlossning, skriver polisen på sin hemsida. Väl på plats påträffades en skottskadad man i 25-årsåldern. Han kördes med privat bil till Karolinska universitetssjukhuset. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha skjutits med cirka tio skott, bland annat i benen och rumpan. Vid 9-tiden på söndagsmorgonen meddelade sjukhusets pressjour att mannen var lindrigt skadad och inlagd på vårdavdelning.

Polisen jobbar nu på om händelsen kan ha kopplingar till den skottlossning som inträffade drygt en timme tidigare i södra Stockholm.

– Det är långt ifrån varandra geografiskt, i olika delar av Stockholm. Så vi ser det som händelser för sig även om vi kan inte utesluta något, men nu måste vi fokusera på de enskilda brottsplatserna, höra vittnen och arbeta vidare, säger Albin Näverberg.

Ingen gripen

Senare under kvällen framkommer att ytterligare en ung man skadats i samband med skottlossningen.

– Han är lindrigt skadad och kommer att plåstras om för att sedan skickas hem. Han är väl inte varit direkt inblandad vad vi tror, men har befunnit sig på platsen tillsammans med den andra mannen, säger Christina Andersson, stationsbefäl vid polisen i Västerort.

Teknisk undersökning har genomflörts under sena lördagskvällen, både i Tensta och Östberga. Även vittnen och drabbade personer har hörts av polis.

Någon misstänkt har inte gripits i något av fallen.