Publicerad:
Uppdaterad:

Fem våldtäkter anmälda på Bråvalla-festivalen

Av: Christoffer Nilsson, Ebba Thornéus, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Under fredagskvällen och lördagen inkom fyra nya anmälningar om våldtäkt på Bråvallafestivalen.

En 25-årig man greps på fredagskvällen för sexuellt ofredande efter att ha onanerat mitt under en rockkonsert och delgavs senare misstanke om en av våldtäkterna.

Han släpptes senare efter förhör.

Totalt har polisen hittills upprättat fem anmälningar om våldtäkt under festivalen.

Vid 21.30-tiden på fredagskvällen greps en man i 25-årsåldern misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande på Bråvallafestivalen. Brotten ska ha ägt rum när det amerikanska bandet Tenacious D spelade på den stora scenen Panorama.

Misstänkt för flera brott

Det var i anslutning till spelningen som två unga kvinnor ska ha sett mannen onanera framför scenen. 25-åringen pekades då ut för vakter och greps sedan av polis och fördes till polisstationen på Bråvalla.

– Där upprättades två anmälningar om sexuellt ofredande. I samband med det kom det in en tredje kvinna till station som skulle anmäla samma person för våldtäkt, säger Hans Lippens, presstalesperson hos polisen på Bråvalla.

Även den misstänkta våldtäkten ska ha skett under Tenacious D-spelningen.

– Den har skett i anslutning till onaneringtillfället. Om det inträffade före eller efter får utredningen utvisa, sa Lippens under fredagskvällen.

De unga kvinnorna hördes senare under kvällen. Även teknisk undersökning påbörjades.

Mannen fördes till polishuset i Norrköping men frigavs senare under lördagsmorgonen av åklagare efter förhör.

Misstänkt våldtäkt vid toalett

Strax innan 01-tiden på lördagsmorgonen inkom ytterligare en anmälan om en misstänkt våldtäkt. En kvinna ska enligt uppgift ha blivit våldtagen i samband med ett toalettbesök.

Vid 07.30-tiden på lördagsmorgonen var informationen kring händelsen mycket knapphändig.

– Jag vet inte så mycket mer om detta i dagsläget än att vi är väldigt angelägna om att säkra dna-spår och att alla dna kommer att jämföras med varandra och matchas med ett register, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Senare under lördagen framkom att ytterligare en våldtäkt hade anmälts under fredagen. Enligt anmälan hade en kvinna och en man inledningsvis haft frivilligt sex som sedan övergick i en våldtäkt, skriver polisen på sin hemsida.

Arrangören: Sluta

Den misstänkte förövaren, en man i 20-årsåldern hämtades in till förhör men frigavs senare av åklagare.

– Men brottsmisstanken är säkert inte avskriven, det är väldigt ovanligt att det sker så pass tidigt i en sån här allvarlig utredning, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik till NT.

Händelsen ska ha ägt rum på ett campingområde.

På lördagen inkom en femte anmälan om våldtäkt då en kvinnlig volontär under natten till lördag ska ha blivit utsatt för en våldtäkt av en annan volontär. För närvarande finns ingen mer information tillgänglig om det ärendet enligt polisen.

På sin Facebooksida kommenterade arrangörerna de senaste dygnets händelser och sa sig vara i konstant dialog med polisen om säkerheten på festivalen:

– Till er som inte kan bete er, som inte kan respektera andra människor: Sluta. Sluta förstöra. Sluta ta er friheter som inte är era att ta.

Flera sexualbrott under festivalen

Under torsdagskvällen, omkring klockan 22.30, utsattes en kvinna i 20-årsåldern för våldtäkt. Även den ska ha inträffat i publikhavet framför en scen på Bråvalla, då i samband med Zara Larssons konsert. Polisen beskrev det som en ”fullbordad våldtäkt”. I nuläget har man ingen misstänkt och heller inget signalement på gärningsmannen.

Polisen utesluter inte att det kan finnas ett samband mellan de olika övergreppen.

– Det är inte helt uteslutet, men det får utredningspersonal svara på, säger Hans Lippens.

Förutom våldtäkten anmäldes även fyra sexuella ofredanden under torsdagskvällen och natten. Totalt har nu fem våldtäkter och ett femtontal sexuella ofredanden anmälts under Bråvallafestivalens två första dagar.

Under lördagen har polisen genomfört en del tekniska åtgärder, bland annat i form av topsning. Vid 16.30-tiden fanns det dock inget nytt i de pågående utredningarna enligt Hans Lippens.

– Utredningarna fortsätter på samtliga anmälningar.

Publicerad:
Publicerad: