Kustbevakningen fortsätter rädda liv på Medelhavet

avNiklas Svahn

Foto: Valdemar Lindekrantz/Kustbevakningen

Kustbevakningens insats att rädda liv och bevaka EU:s yttre gräns i Medelhavet förlängs till 30 april. Bara förra veckan kunde 51 personer, varav en höggravid kvinna, undsättas.

– Behovet av patrullbåtar bemannade med kunnig och erfaren personal är stort på de grekiska öarna, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insatser i Grekland.

Operation Poseidon är en EU:s gemensamma insats i Grekland för att rädda flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet. Samtidigt är uppdraget att med patrullbåtarna KBV 476 och KBV 477 övervaka EU:s yttre gräns.

Under fredagen blev det känt att insatsen kommer att förlängas fram till den 30 april nästa år.

– Behovet av patrullbåtar bemannade med kunnig och erfaren personal är stort på de grekiska öarna som ligger nära den turkiska gränsen. Kustbevakningen fortsätter därför med insatsen på ön Lesbos till och med sista april nästa år, säger Kenneth Neijnes, operativt ansvarig för Kustbevakningens insatser i Grekland, i ett pressmeddelande.

Höggravid räddades

Poseidon är en insats som leds av grekiska myndigheter och samordnas av den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex. Kustbevakningen deltar i insatsen sedan oktober 2015. Över 4 800 människor har räddats i havet mellan Grekland och Turkiet av Kustbevakningen sedan dess.

Och i förra veckan deltog myndigheten i ännu en räddningsoperation. Då ingick även en svensk polishelikopter.

– I förra veckan räddades 51 personer av besättningen på en av våra patrullbåtar i samverkan med den svenska polishelikopter som också är stationerad på Lesbos, säger Kenneth Neijnes.

En av de som räddades var en höggravid kvinna.

”Ett viktigt jobb”

Kustbevakningen bogserade in den lilla gummibåten till land där passagerarna kunde räddas undan en eventuell katastrof, skriver polisen på sin webbplats. Polisflyget deltar i operation Poseidon under november ut.

”Vi har gjort över 100 kontroller sedan vi kom ner i början av oktober. Tre av kontrollerna blev till räddningsinsatser vilket lett till att över 100 personer kunnat räddas. Det är ett viktigt jobb som räddar liv”, skriver Rickard Henningsson, insatsledare för polishelikoptern, på polisens webbplats.