Löfven lovar CSN-lån för körkort

1 av 2
NYHETER

Unga ska kunna ta CSN-lån för att finansiera sin körkortsutbildning, slår statsminister Stefan Löfven fast.

Senast 2018 väntas det vallöftet bli verklighet.

– Nu ger vi unga en snabb väg till ett jobb och egen inkomst. Det är så den svenska modellen fungerar, säger han till Aftonbladet.

Redan i valrörelsen 2014 lovade statsminister Stefan Löfven att unga som gått ut gymnasiet ska kunna finansiera sitt körkort med lån från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Men frågan har sedan dess legat på is.

Nu lovar Stefan Löfven tillsammans med V-ledaren Jonas Sjöstedt att löftet kommer bli verklighet senast 2018.

– En majoritet av unga arbetslösa saknar i dag körkort samtidigt som många arbetsgivare kräver det för en anställning. Att ge unga chansen att ta körkort är därför en smart investering för att fler unga ska få jobb, säger statsministern till Aftonbladet.

– Alla som kan jobba, ska jobba. Nu ger vi unga en snabb väg till ett jobb och egen inkomst. Det är så den svenska modellen fungerar.

Löfven: ”Känns bra”

Förslaget, som också är ett av Vänsterpartiets krav i förhandlingarna inför höstbudgeten, innebär att det ska vara möjligt att låna max 25 000 kronor för att ta ett B-körkort. Men för att få göra det måste personen också ha gått ut gymnasiet.

– Det känns bra att vi tillsammans med Vänsterpartiet levererar på vårt vallöfte.

Däremot vill inte Jonas Sjöstedt att avslutade gymnasiestudier ska vara ett krav för att beviljas CSN-lån, säger han till SVT:s Rapport.

”Har tagit hand på det”

Orsaken till förslaget är att det alltmer blivit en klassfråga om vilka som har råd att skaffa körkort, anser Sjöstedt.

En körkortsutbildning kostar i snitt 15 000 kronor.

– Det viktiga för mig är att vi har tagit i hand på att före nästa val ska man kunna ta lån för att ta körkort, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Rapport.

– För många är det här en stor utgift, många har inte råd att ta det här körkortet. Så vi tror att det här kommer att vara en bra hjälp för unga att få arbete, säger han till SVT.

Exakt hur reformen ska se ut kommer att utredas.

ARTIKELN HANDLAR OM