FN-topp: Trump och Wilders har samma taktik som IS

FN-kommissionären Zeid Ra'ad al-Hussein liknade igår presidentkandidaten Donald Trumps taktik med terrororganisationen IS.

I samma tal fördömde han europeiska politiker som den högerextreme holländaren Geert Wilders.

– I sättet de kommunicerar, med halvsanningar och förenklingar, har Daesh propaganda samma taktik som populisterna, sa al-Hussein vid en säkerhetskonferens i Haag.

Flertalet kända politiker fick en känga av jordaniern Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, i hans ovanligt kritiska tal i går.

Allra hårdast gick han åt holländaren Geert Wilders, möjligtvis för att säkerhetskonferensen hölls i Haag.

Misstänks för hatbrott

Wilders leder högerextrema Frihetspartiet i Nederländerna, som just nu ligger bra till i opinionsmätningar inför nästa års val. Han presenterade nyligen ett kampanjmanifest om att partiet vill stänga alla moskéer i Holland, och förbjuda immigranter från muslimska länder. Han misstänks också för hatbrott mot marockaner, en rättegång som inleds i höst.

Kallade manifestet groteskt

Zeid Ra'ad al-Hussein kallade Wilders och partiets manifest "groteskt" och uttryckte oro för att många holländska väljare kan komma att rösta på partiet i valet nästa år.

Därefter namngav han flera högerpolitiker, bland annat Ungerns premiärminister Viktor Orbán och franska Front National-ledaren Marine Le Pen, som han anser har likheter med Wilders - och med terrororganisationen IS (eller Daesh, det arabiska namnet).

– Det Wilders har gemensamt med Trump, Orban, Zeman, Hofer, Fico, madame Le Pen och Farage delar han också med Daesh, sa al-Hussein.

Använder internet

Han utvecklade:

– De söker alla i varierande grad återuppliva en historia, som de beskriver som fridfull och ren i sin form, med människor enade i etnicitet eller religion, fridfullt isolerade, fria från kriminalitet eller utrikes påverkan och krig. En historia som i verkligheten aldrig har existerat någonstans. Europas historia är som vi alla vet, sedan århundraden allt annat än sådan.

"Båda sidor drar nytta av varandra"

al-Hussein sa sedan att populister, som han kallar politikerna, använder samma halvsanningar och förenklingar som propagandaorganet i IS, och att internet och sociala medier fungerar som deras perfekta plattform, med korta klipp och tweets.

– Båda sidor drar nytta av varandra, de hade aldrig kunnat få större inflytande utan den andra sidans agerande, sa al-Husseini.

Publisert: