En saknad efter kraftig villabrand

1 av 2
NYHETER

En man i 35-årsåldern saknas efter att en villa i Jättendal i norra Hälsingland börjat brinna.

– Huset är helt övertänt och en person som bor på adressen saknas, säger Pär Mossnelid, insatsledare vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Branden ska ha startat någon gång efter klockan 01, natten till lördag. När räddningstjänsten kom till platsen var huset redan övertänt.

– Det var ett snabbt brandförlopp. Man misstänkte att det saknades en person som bor på adressen och vi påbörjade rökdykning men vi fick backa då det var för varmt och för stora risker, säger Pär Mossnelid, insatsledare vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Oklart hur branden startade

Räddningstjänsten inriktade arbetet på att se till att branden inte spreds till närliggande skogsområde.

– Nu har vi sett till att det inte är någon spridningsrisk, säger Mossnelid vid 02.40-tiden.
Personen som är skriven på adressen uppges vara en yngre man som under natten ännu inte har lokaliserats. Hans anhöriga har informerats om att han saknas.

Räddningstjänsten kommer nu att låta fastigheten brinna ner. Brandorsaken är i nuläget okänd. Området kring villan är därför avspärrad för teknisk undersökning.

Kan ha brunnit inne

Vid 7.30-tiden på lördagsmorgon var platsen fortfarande för varm för att kunna undersökas.

– Vi kommer försöka genomföra en teknisk undersökning nu på morgonen men det är i nuläget svårt att bedöma när vi kan göra det. Det kan bli under dagen eller i morgon. Tekniker kommer att söka efter eventuella personer och undersöka brandorsaken, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Enligt honom går det inte att utesluta att mannen i 35-års åldern, som är skriven på fastigheten, kan ha varit i villan när branden bröt ut.

– Såvitt vi vet så är personen som bor på adressen saknad. Anhöriga är underrättade om att han kan vara kvar i villan.

Ingen misstänkt

I nuläget finns inga uppgifter om hur branden startade. Förundersökningen är inledd på mordbrand då det kan vara en person som har förolyckats i branden, men enligt Peter Hultqvist finns det ingen misstänkt.

– Det är mer en rutinåtgärd för att kunna öppna vår verktygslåda och genomföra den tekniska undersökningen. I nuläget går det inte att utesluta att branden var anlagd men vi tror att det är andra saker som orsakat den.

Under lördagförmiddagen meddelade polisen på sin hemsida att det fortfarande brann på platsen och att den första teknisk undersökningen kommer ske under söndagen.

Ska söka med hund på platsen

Under söndagen var tekniker på väg till platen.

– De kommer att genomföra en första teknisk undersökning av platsen men det är inte säkert att de kan beträda hela brandplatsen. Sen kan vi behöva vänta ytterligare några dagar så att man kan söka med en hund i brandresterna, säger Peter Hultqvist.

Mannen som är skriven på adressen har ännu inte påträffats.

– Då han har setts gå in i huset före branden samt inte anträffats befarar vi att han har omkommit i braden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder