Masskjutningen i Orlando

Här ska terroristen ha övningskjutit - dagar före massakern

Av: 

Katarina Andersson

Linnea Carlén

NYHETER

FORT PIERCE/STOCKHOLM. Terroristen Omar Mateen köpte sina vapen på St Lucie Shooting Center i Fort Pierce, Florida.

Här ska han ha övningsskjutit dagarna före massakern på nattklubben Pulse.

– Han sköt så kraftigt att måltavlan lossnade från sitt fäste, säger ett vittne.

St Lucie Shooting Center i Fort Pierce, som ägs av pensionerade New York-polisen Edward Henson, hamnade i fokus när det bekräftades att det var här som gärningsmannen köpt sina vapen: en Glock 17 och ett halvautomatiskt gevär. Båda användes i massakern på gayklubben Pulse natten till söndagen där 49 människor mördades och 53 skadades.

Köpte vapnen kort före dådet

Omar Mateen, 29, hade max tio minuter att köra från sitt hem i Fort Pierce till vapenbutiken, som ligger i en väldig grå lagerbyggnad innanför en anonym butiksdörr.

Han inhandlade sitt första vapen den 3 juni. Nästa dag kom han tillbaka och köpte ytterligare ett.

Efter attacken har det hela tiden uppgetts att Mateen använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15. Nu rapporterar amerikanska medier att det rör sig om en Sig Sauer MCX. Men såväl estetiskt som rent dödligt är vapnen väldigt lika, skriver Washington Post.

På lördagskvällen, en dryg vecka efter att han inhandlat vapnen, satte han sig i bilen och körde närmare två timmar till Orlando. Där klev han in på gayklubben Pulse och mejade ner över 100 personer i en masskjutning som kommer att gå till historien som USA:s värsta.

Sex av offren svävar fortfarande mellan liv och död.

”En ondskefull person”

Edward Henson, som kallas ”Big Ed” av lokalbefolkningen, ser trött ut. Hans långa kropp står lutad över glasdisken inne i vapenaffären, omgiven av vapen i alla storlekar och modeller. Trycket från medierna har varit hårt. De senaste dagarna har han förhörts av FBI och på måndagen höll han stängt när amerikanska myndigheten för vapenkontroll genomförde en kontroll av hans butik.

– Jag tänker inte stänga igen min butik, det här är mitt leverbröd. Det handlar om en dålig människa som har förstört för alla andra, säger Edward Henson till Aftonbladet.

Inga fel har begåtts när Marteen köpte vapnen hos Henson. Allt har skötts enligt reglerna, säger han till Aftonbladet. Mateen godkändes i bakgrundskontrollen utan problem. Henson nämner under samtalet aldrig Mateen vid namn utan kallar honom genomgående en ”ondskefull person”.

– Han är inte värd ett namn, säger Edward Henson och ser ännu tröttare ut.

”Finns galna människor överallt”

Massakern på nattklubben har inte skrämt bort kunderna till vapenaffären eller till skjutbanan som ligger i anslutning. Kanske är det tvärtom, menar Michael Poveromo, 22, som lämnar skjutbanan med sitt gevär i ett svart fodral.

– Det som hände i Orlando har inte förändrat min inställning till vapen. Jag var tolv år när jag följde med min pappa till skjutbanan för första gången, säger han.

Ingen vi pratar med ute på parkeringen ser de liberala vapenlagarna i Florida som en av förklaringarna till lördagens tragedi.

– It's not the gun, it's the guy, säger Scott Mendoco, som just ordnat sin första vapenlicens inne i butiken. Det är inte vapnens fel, det finns galna människor överallt i världen och det är där problemet ligger.

En man med stort vitt skägg kliver fram och håller med. Man kan inte införa striktare vapenlagar för att enskilda galningar gör sig skyldiga till masskjutningar, förklarar han. Det vore att beskära möjligheten för vanligt folk att försvara sig.

– Du förbjuder inte bilar, fastän tusentals människor dör i trafiken varje år, säger han bestämt och suger på cigarett.

Ska ha provskjutit innan masskjutning

I anslutning till Ed Hensons butik ligger en skjutbana. Enligt uppgifter till Daily Mail ska Omar Mateen ha varit där och provskjutit sina vapen förra torsdagen, bara två dagar före massakern.

– Han sköt så kraftigt att måltavlan lossnade från sitt fäste, säger ett vittne som var på skjutbanan samma dag som Mateen ska ha varit där till Daily Mail.

Vittnet är säker på att det var Mateen han såg i skjutbåset bredvid.

Men uppgifterna bekräftas inte av Ed Henson.

– Jag vet faktiskt inte om han har skjutit här, säger Henson till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Masskjutningen i Orlando

LÄS VIDARE

Timme för timme – så gick massakern till

ÄMNEN I ARTIKELN

Masskjutningen i Orlando

Orlando

Florida

USA