Kritiken: Annie Lööf driver en Sovjetpolitik

Karlstad. Annie Lööf vill se lägre löner för nyanlända och är beredd att ändra lagen för att få igenom reformen.

Förslaget möts av skarp kritik från LO, som anklagar Centerledaren för att vilja ha planekonomi.  

– Det är Sovjetpolitik, inget annat, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson

Centerpartister från hela landet samlas i dag i Karlstad för partiets kommundagar. Föräldralediga Annie Lööf gör tillfällig comeback och möttes av ett rungande jubel när hon höll sitt inledningstal.

Talet handlade till stor del om migration och hur nyanlända lättare ska få jobb. Centerpartiet vill se betydligt lägre ingångslöner än i dag och är beredd att ändra lagstiftningen om inte arbetsmarknadens parter kommer överens.

– Vi är beredda att göra detta därför att vi måste lyckas med utmaningen att ge människor en plats i det svenska samhället, säger Annie Lööf.

Ska ge tusentals jobb

De lägre ingångslönerna ska främst gälla de nyanlända som har låg utbildning, enligt Annie Lööf utgör de ungefär hälften av alla som kommer till Sverige.

– Här krävs ett krafttag för att få människor i arbete.

Samtidigt är hon beredd att sänka inkomstskatten och arbetsgivaravgiften för de som får lägre ingångslön, men bara om parterna kommer överens.

Annie Lööf vill inte specificera hur låg lön som är rimligt för en nyanländ. Hon säger däremot att hennes förslag kommer att skapa tusentals nya jobb.

Varför ska staten sätta lönenivåer?

– Om parterna mot förmodan inte tar sitt ansvar och inte utvecklar den svenska modellen, då är Centerpartiet beredda att som sista utväg lagstifta om fler ingångsjobb i Sverige. Men dit hoppas jag att vi inte når, säger Annie Lööf.

LO är skarpt kritiska till förslaget om lägre löner.

– Det är som att spränga den svenska modellen med en handgranat, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, som hellre ser större satsningar på utbildning och matchning.

"Sovjetpolitik, inget annat"

Att lagstifta om det tycker han "luktar planekonomi lång väg".

– Det är parterna som ska sköta det här, inte politikerna. Det är Sovjetpolitik, inget annat, säger han.

V-ledaren Jonas Sjöstedt ser förslaget som ett sätt att sänka lönerna generellt på arbetsmarknaden:

– Det är uppenbart att hon bara använder flyktingar som en murbräcka för att angripa löntagarnas rättigheter. Det är inte möjligt att sänka lönerna för en grupp i samhället utan att det också innebär sänkta löner för många fler, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN