Danyar, 27, ska utvisas efter lönemiss på 460 kronor

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Danyar Mohammed har bott i Jokkmokk i sju år där han nu arbetar på en pizzeria.

Men på grund av en lönemiss från sin arbetsgivare ska han utvisas till Irak.

– Små avvikelser som beror på ett misstag kan inte automatiskt leda till utvisning, säger Danyars ombud Fredrik Bergman.

På fredagen beslutade Migrationsdomstolen att Danyar Mohammed, 27, ska utvisas från Sverige eftersom han på grund av en lönemiss från sin arbetsgivare inte anses uppfylla kraven för arbetstillstånd.

– Det känns verkligen jättetungt. Det var ett omedvetet misstag, säger Danyar till Aftonbladet.

För att en person ska få arbetstillstånd i Sverige krävs bland annat att arbetsvillkoren ska vara i nivå med kollektivavtalet.

– I Danyars fall har arbetsgivaren haft kollektivavtal, men när kollektivavtalet ändrades missade arbetsgivaren att höja lönen. Då fick Danyar under en begränsad period 460 kronor för lite i förhållande till kollektivavtalet, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, som är ombud för Danyar Mohammed.

Arbetsgivaren betalade tillbaka

Arbetsgivaren hade missat att lägstalönen enligt kollektivavtalet den 1 juni 2014 höjdes till 20 989 kronor. När misstaget upptäcktes korrigerades Danyars lön omedelbart.

– Efterhand har min arbetsgivare betalat tillbaka till mig. Om man räknar alla mina löner har jag tjänat 8 000 kronor mer än det som kollektivavtalet kräver, säger Danyar Mohammed.

Trots det ska Danyar alltså utvisas till Irak.

– Migrationsverket tolkar lagen så strikt och mekaniskt att det måste vara på kronan rätt. Att det är ett misstag spelar ingen roll. Att arbetsgivaren har rättat till misstaget spelar heller ingen roll. Att Danyar, om man tittar på hela hans anställning, har tjänat mer än vad kollektivavtalet kräver spelar heller ingen roll, säger Fredrik Bergman.

Oeniga ledamöter

Migrationsdomstolen var dock oenig i sitt beslut. Av fyra ledmöter var det bara två som ansåg att Danyar ska utvisas. Till slut var det ordförandens röst som fällde avgörande.

– Det finns ingenting i varken utlänningslagen, förarbetena eller praxis som kräver att människor som kan försörja sig själva ska utvisas på grund av små misstag av det här slaget. Därför kommer vi att överklaga den här domen till Migrationsöverdomstolen, säger Fredrik Bergman.

– Människor som kommer till Sverige ska kunna försörja sig och villkoren på den svenska arbetsmarknaden ska respekteras. Vad vi menar är att små avvikelser från de här kraven som beror på ett misstag inte automatiskt kan leda till utvisning.

Vill öppna eget

Aftonbladet har varit i kontakt med en av nämndemännen i målet, Lars Dahlstam, som ansåg att Danyar bör utvisas.

– Det kommenterar jag inte.

Du behöver inte kommentera det enskilda målet, men du kanske kan säga något i allmänhet om …

– Nej, nej.

Danyar Mohammed har ännu inte gett upp hoppet om att få stanna i Sverige.

– Jag hoppas få fortsätta arbeta här. Min dröm är att kunna öppna en egen restaurang i framtiden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jokkmokk