Anders Ygeman

Ygeman vill döma vapenbrottslingar samma dag

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill att personer som grips med vapen på sig ska kunna lagföras omgående.

– Det är inga komplicerade ärenden. Om du har ett vapen på dig. Då är utredningen färdig. Du kan egentligen dömas på dagen, men så gör vi inte i Sverige i dag, säger han i SVT:s Agenda.

Anders Ygeman vill att samhället ska kunna slå till snabbare och hårdare mot personer som bär vapen.

I Agenda berättar han att personer som grips med vapen ofta släpps samma dag utan att bli häktade. Anders Ygeman jämför med Danmark, där lagstiftningen är hårdare. Han vill att personerna ska kunna åtalas och dömas nästan direkt.

– Det är orimligt att den som grips med ett skarpladdat vapen på stan sedan släpps ut, säger inrikesministern och fortsätter:

– Det är inga komplicerade ärenden. Om du har ett vapen på dig. Då är utredningen färdig. Du kan egentligen dömas på dagen, men så gör vi inte i Sverige i dag.

Snabbare lagföring och jourdomstolar

Anders Ygeman förklarar att regeringen kommer att lägga fram förslagen om snabbare lagföring och jourdomstolar under denna mandatperiod.

En möjlighet är att ändra häktningslagstiftningen, så att vapenbrott automatiskt innebär häktning. Målet är att gärningsmännen ska kunna dömas inom en vecka.

– Det finns ingen som tjänar på att man väntar, varken den som är misstänkt eller det möjliga offret. Inom den här mandatperioden hoppas jag att vi har en snabbare lagföring på plats, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Ygeman

Kriminalpolitik