Han jagade efter bockbrännaren

avNiklas Svahn, Oskar Forsberg

1 av 7

I natt brann Gävlebocken ner – på invigningsdagen. Aftonbladet har pratat med en man som skulle ta bilder på bocken med sin flickvän. Han var bara meter från den misstänkte och såg hur personen hällde brandvätska över halmen från en petflaska.

Det slutade med att han jagade efter bockbrännaren.

– Jag tappar bort honom vid länsmuseet, säger mannen.

Några sekunder efter klockan 23 på söndagskvällen anländer en mörkklädd person till Gävlebocken. Personen stannar till och tar upp någonting ur en vit påse.

Ett ögonblick senare står bocken i ljusan låga och personen syns springa från platsen. Efter att mannen försvunnit ut ur bild går en ordningsvakt runt bocken.

Skakar ur innehållet – tänder eld

Under natten har Aftonbladet varit i kontakt med ett par som bor i Gävle som befann sig vid bocken, exakt samtidigt som bockbrännaren, för att ta bilder.

– Vi kom till bocken vid tjugo i elva och skulle ta lite bilder. Vi var väldigt nära, ungefär tre meter ifrån honom. Han var till och med i vägen för oss när vi skulle ta kort, säger mannen.

Bockbrännaren, en man som de uppskattar till mellan 20 och 30 år, hade svarta byxor, en grön mössa och en mörk jacka. Han bar på en vit påse och i den hade han, inte en brandbomb, som Gävlebockens talesperson har uppgett, utan en petflaska med någon brandfarlig vätska. Paret säger att bockbrännaren själv tog bilder på halmfiguren.

Det som händer sedan går snabbt.

– Han hoppar över staketet och har en påse. Förmodligen har han flaskan i påsen. Han skakar av innehållet från en petflaska och sedan tänder han eld, säger mannen.

Jagar efter den misstänkte

Mannen börjar jaga bockbrännaren, och jakten går österut, i närheten av restaurangerna Terrassen och Sarahs, där flera vittnen uppges ha sett den misstänkte.

Via Västra Islandsgatan tar bockbrännaren av norrut, till Petregatan, och svänger sedan höger vid ån in på Södra strandgatan. Sedan förlorar mannen bockbrännaren ur sikte vid länsmuseet.

– Jag jagar honom ett par hundra meter när han springer från platsen men får inte tag i honom.

Paret reagerar på att ingen av vakterna som står utposterade runt bocken agerar när den misstänkte springer från platsen.

– När jag springer efter tror jag att vakterna ska komma och hjälpa mig. Jag vet inte vad deras roll är, om det bara är i avskräckande syfte, säger mannen.

– De stod bara och väntade på att bocken skulle brinna ner, säger kvinnan.

Paret är bedrövat över att bocken eldats upp bara timmar efter den stora invigningsfesten.

– Det är jättetråkigt, det är så mycket som hör till den där bocken. Det är en känd grej som bidrar till julstämning. Att någon då ska vara så jävla tråkig och vilja elda ner den, det är så mycket pengar som går till att den ställs upp, säger kvinnan.

”Vi letar efter en misstänkt”

Via kommunens webbkamera kunde allmänheten i realtid se hur bocken gick upp i lågor.

Enligt uppgifter från bockens talesperson Maria Wallberg ska den misstänkta gärningspersonen observerats i anslutning till restaurang Sarah innan bocken brann, vilket stämmer med parets uppgifter.

– Den här personen ska ha observerats där men jag har inga mer detaljer, det får du ta med polisen, säger hon.

Om det är samma person som syns på filmen är i nuläget oklart men Matilda Isaksson, befäl på polisens ledningscentral i region Mitt, bekräftar för Aftonbladet att filmen på den personen med påsen är ”intressant för utredningen”.

– Vi letar just nu efter en misstänkt gärningsman, säger hon vid 03.00 och tillägger att man kommer att samla på sig material för att fastställa brandorsaken.

Där ingår filmen från webbkameran.

– Vi har även material från flera andra kameror som polisen kommer att få ta del av, säger Maria Wallberg.

Under natten har en jouråklagare tagit över ärendet, som utreds som grov skadegörelse. Ingen är ännu gripen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle