Skolbuss av vägen – två till sjukhus

1 av 2

avLinnea Järkstig

NYHETER

Mitt i en kurva körde skolbussen av vägen och hamnade på sidan i ett dike i Motala.

Nu varnar Trafikverket för halt väglag.

– Man måste anpassa farten efter väder och trafikläge, säger Fredrik Kliman på polisen.

Det råder halka i så gott som hela landet.

Vid 08-tiden larmades polis och räddningstjänst till en olycka utanför Nässjö. En linjebuss har, av oklar anledning, kört av vägen mitt ut på en åker.

– Bussen stod på alla fyra och hade inte vält men busschauffören har skadats i olyckan, säger Lasse Johansson, presstalesman vid Jönköpingspolisen.

Det är oklart hur skadad busschauffören är. Det ska dessutom ha varit fem passagerare i bussen, men alla de klarade sig utan skador.

En lastbil och en personbil har krockat strax utanför Jönköping. Alla fick föras till sjukhus med lindriga skador.

– Det var en kvinna och ett litet barn i bilen och lastbilschauffören fick också åka till sjukhus, säger han.

Polisen misstänker att olyckorna kan bero på halkan.

– Det är riktigt skitväder här och väldigt halt, säger Lasse Johansson.

Skolbuss av vägen

Vid 08-tiden kör en skolbuss, med 20 passagerare, av vägen i Motala. Bussen ska ha kört av vägen i en kurva och hamnat på sidan.

– Två personer har körts till lasarettet för kontroll, men inga personer verkar ha skadats allvarligt‚ säger Fredrik Kliman, presstalesman på polisen.

Det är oklart hur gamla skolbarnen är, men enligt räddningstjänsten ska ingen vara kvar i bussen.

– Just nu är vi kvar på platsen och håller på att ta uppgifter på de som drabbade.

Strax efter klockan åtta krockar en lastbil och en personbil i Täby. Polisen varnar för ”stor olycksrisk” på grund av höga hastigheter och att fordonen numera står fast i mittenkörfältet.

– Det finns risk för olyckor eftersom de står fast i mittenfilen. Men än så länge har ingen skadats i olyckan, säger Albin Näverberg på polisen.

”Se över dina däck”

Det är halt väglag i hela Västra Götaland efter att det snöat så gott som hela natten.

– Till och från är det halkigt i länet. Se till att se över dina däck innan du beger dig ut på vägarna, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen region väst.

Vid 08-tiden blev en cyklist påkörd i Malmö. Bara en halvtimme senare blir en person påbackad i Lund och förs med ambulans till sjukhus.

– Men det verkar inte vara så allvarliga olyckor, säger Calle Persson vid polisen.

I Hässleholm har en personbil voltat vid 08.30-tiden. Räddningstjänsten och polisen är på väg till platsen, men har inga uppgifter huruvida någon är skadad.

– Det är mitt ute i ingenstans, vi är påväg dit då en personbil har kört av vägen och voltat.

Varnar för halka

Under natten har SMHI utfärdat klass 1-varningar för kraftigt snöfall Västra Götaland och Jönköping. Men det ska fortsätta snöa under dagen.

– Det kommer falla snö och blötsnö på många håll i landet. Det finns risk för snöhalka under hela morgonen så det gäller att ta det försiktigt i trafiken, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Enligt Trafikverkets prognoser kommer det under dagen vara snöhalka i Västsverige och lokalt i Dalsland och längs Västergötland. Senare framåt kvällen kommer det vara is och frosthalka i samma område.

Trafikverket gick på söndagen ut och varnade trafikanter för fallande snö och is från Uddevallabron. Hastigheten har därför sänkts till 70 km och förväntas pågå fram till 12-tiden i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik