Genombrott i 35 år gammalt flickmord

1 av 2 | Foto: Joyce McLain.
NYHETER

Joyce McLain, 16, rövades bort under en joggingtur – och hittades senare död.

Nu har polisen i Maine, USA, gripit en misstänkt mördare i det 35 år gamla mordfallet.

– Det här är ett mycket komplext fall som generationer av poliser har arbetat med, säger Robert Williams på polisen i Maine.

Ett kallt mordfall i nordöstra USA tycks vara nära en upplösning.

Efter över 35 års tid har en 55-årig man vid namn Philip Scott Fournier gripits för mordet på Joyce McLain, rapporterar CNN.

"Vi är övertygade"

Den 16-åriga studenten försvann under en joggingtur den 8 augusti 1980 nära sitt hem i East Millinocket. Hennes kropp hittades två dagar senare vid en kraftledning som var belägen bakom tonåringens gymnasieskola. Enligt NBC News hade överkroppen spår av trubbigt våld och kläderna var i oordning.

I över tre decennier stod mordutredningen och stampade men 2008 fick polisen fram ny bevisning efter att flickans kropp grävdes upp för en ny kriminalteknisk undersökning.

Men först i fredags var polismyndigheten så övertygad om att bevisningen var tillräcklig för ett åtal.

– Just nu är vi övertygade om att vi har personen som utförde mordet, säger Robert Williams på polisen i Maine.

Krockade med lastbil

Philip Scott Fournier - som var 19 vid tidpunkten för mordet - uppges ha funnits med i utredningsmaterialet från dag ett. Bland annat ska han ha erkänt brottet för en pastor och sin mamma i början av 1980-talet.

– Under årens lopp har Fournier gjort uttalanden till en rad personer som indikerar möjlig kunskap och delaktighet i Joyce McLains död. säger Robert Williams.

Dessutom ska han ha stulit en lastbil samma kväll som tonåringen försvann - som han krockade med och hamnade i koma i åtta dagar. Stölden ska ha fått polisutredare att redan då fundera över vad som orsakade hans beteende, uppger NBC.

"Stor lättnad"

McLain ska också ha varit bekant med den misstänkte mördaren - som i januari 2015 släpptes från ett 6,5 år långt fängelsestraff för innehav av barnpornografi.

Enligt CNN kommer de första domstolsförhandlingarna i fallet att inledas på måndag.

För Joyce McLains anhöriga är genombrottet en stor lättnad.

– Mamman har genomlevt en konstant mardröm i över 35 års tid. Att man har kommit fram till en lösning innebär en stor lättnad för hela samhället, säger Robert Williams.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maine

USA

Brott