Presidentvalet i USA 2016

Clinton uppges vara klar som presidentkandidat

Av: 

Niklas Eriksson

Linnea Carlén

NYHETER

Bernie Sanders ger sig inte – tänker omvända Hillarys superdelegater

Under tisdagen ska USA:s största stat Kalifornien säga sitt.

Men redan natten innan de avgörande primärvalen uppgav nyhetsbyrån AP att Hillary Clinton har de delegater som krävs för att bli Demokraternas presidentkandidat i höstens val.

Motståndaren Bernie Sanders tänker dock inte hissa vit flagg än – och Clinton tar inte ut segern i förskott.

”Vi är smickrade AP, men vi har primärval att vinna”, twittrar hon natten till tisdag.

Under tisdagen genomför demokraterna primärval i Montana, New Jersey, New Mexico, North Dakota, South Dakota och jättestaten Kalifornien.

Men på måndagskvällen, sent natten mot tisdag svensk tid, uppgav nyhetsbyrån AP att presidentaspiranten Hillary Clinton redan har säkrat tillräckligt många delegater för att utses till presidentkandidat vid partiets konvent i Philadelphia i juli.

Enligt AP:s beräkningar, som redovisades på Twitter, har hon vunnit 1 812 delegater i de primärval som hållits. Hon har också stöd från 571 superdelegater. Det innebär att hon redan har de 2 383 delegater som krävs.

Nyhetsbyrån uppger att man har räknat ihop de delegater som respektive kandidat har fått under vårens primärval och nomineringsmöten. Utöver det har man kontaktat de så kallade superdelegaterna.

Även CBS News bekräftar att Clinton har tillräckligt med delegater.

En fajt in i det sista

Men än är det inte slut. Clinton själv tror inte det.

"Vi är smickrade AP, men vi har primärval att vinna", twittrar hon. Hon uppmanar också invånarna i de olika delstaterna som håller primärval i morgon att rösta.

– Enligt nyheterna är vi på gränsen till ett historisk oöverträffat ögonblick, men vi har fortfarande ett arbete att göra, har vi inte? säger Clinton till anhängare på plats i Long Beach i Kalifornien enligt TT.

Att Hillary Clinton har ett jätteövertag inför omröstningen står redan klart. Hon har inför morgondagens primärval uppgetts vara bara 23 delegater ifrån att säkra nomineringen.

Enligt vissa bedömare är beskedet dåligt tajmat för Hillary Clinton. Om hon inte kammar hem Kaliforniens stöd blir hon aldrig av med sitt ”gubbtrubbel”.

Vermont-senatorn Bernie Sanders har nämligen inte gett några tecken på att erkänna sig besegrad.

– Frågan just nu är vem som är den bästa kandidaten att bli president i USA och vem som kan slå Trump, säger Bernie Sanders.

– Jag ser mig som den starkaste kandidaten.

Under måndagsnatten kommenterade han AP:s beräkningar och sa till nyhetsbyrån att även om superdelegaterna uppger att de ska lägga sin röst på Clinton så har det ingen betydelse, eftersom lägger sin först först på konventet och därför kan ändra sig fram till dess.

Skälet till att Sanders krampaktigt håller sig kvar handlar nämligen om det: att en stor del av Clintons försprång är i form av superdelegater. Dessa är 714 till antalet och partihöjdare som röstar efter eget huvud när presidentkandidaten utses på konventet. Det vill säga delegater som inte fördelas ut baserat på primärvalens resultat utan aktiva partimedlemmar som själva bestämmer var de lägger sin röst.

– Medierna gör fel när de klumpar ihop superdelegater med de bundna delegaterna. De är på riktigt, säger han till CNN.

– Hillary Clinton kommer inte att ha det antal bundna delegater som krävs för att vinna demokraternas nominering i slutet av primärvalsprocessen den 14 juni. Det händer inte. Hon kommer vara beroende av superdelegaterna.

”Jag kan ta Trump”

Hillary Clinton har i nuläget 544 superdelegater inräknade på sin väg mot de 2 383 delegater som krävs för seger. Bernie Sanders har 46 superdelegater.

Men han tänker ta Hillarys.

– Jag säger inte att vi imorgon kommer att omvända 300 superdelegater, det är inte det jag säger. Men jag säger däremot att vi kommer göra vår sak hörd, säger Bernie Sanders till CNN.

– Det jag hoppas på att de när delegaterna kommer till demokraternas konvent så är de medvetna om att vi står oss bättre mot Trump i princip alla statliga mätningarna jämfört med Clinton.

Så trots att många röster inom partiet höjts för att senator Bernie Sanders ska lägga ner sin kampanj och låta Hillary Clinton fokusera på att möta Donald Trump till hösten så verkar Sanders allt annat än redo att gräva ner stridsyxan innan partikonventet är genomfört.

– Hon har uppenbarligen fått stort stöd från superdelegater, det råder ingen tvekan om det. Mycket större stöd än jag, säger Bernie Sanders enligt ABC News.

– Men superdelegaterna röstar inte förrän de står på golvet på demokraternas konvent. Då först lägger de sin röst.

Sanders: Finns bevis

Tidigare under måndagen sa han primärvalet i Florida kommer bli en avgörande batalj mellan de två demokratkandidaterna.

Bernie Sanders sa vid en presskonferens i Emeryville, Kalifornien, att om han gör ett bra resultat under tisdagen så kanske det finns tillräckligt med superdelegater som kan tänka sig att byta.

Och skälet att de ska ändra sig är enligt Sanders att han är den mest lämpade kandidaten eftersom han lockar flest väljare.

– Sett till de objektiva bevisen från mätningar, till vem som har de största gräsrotskampanjerna och kan locka ut flest väljare till urnorna så kanske några superdelegater tänker att det är Bernie Sanders. Och det tror jag inte är oviktigt, säger Bernie Sanders under presskonferensen.

– Vårt mål är att samla ihop så många delegater som möjligt och berätta för superdelegaterna att jag anser att bevisen är väldigt starka för att jag är den bäst lämpade kandidaten.

Utåt så verkar Hillary-lägret ta Sanders hot om att inte ge sig med ro.

– Det är uppenbart ett tajt race i Kalifornien så till viss mån så är senator Sanders fortfarande i kampläge. Han försöker fortfarande ta hem tävlingar, säger Hillary Clintons pressekreterare Brian Fallon till Politico.

– Jag tror inte man ska tolka in för mycket i de uttalanden han gör i dag jämfört med hur det kan komma att låta om, säg en vecka eller så.

LÄS OCKSÅ

Spelet om vita huset

Obama ger sig in i matchen

Under måndagen rapporterades också att sittande president Barack Obama börjar göra sig redo för att välja sida. Nyhetsbyrån AP skriver att presidenten snart kan komma att officiellt stödja Hillary Clinton för att gemensamt kunna ge sig på Donald Trump. Beskedet uppges vara detsamma oavsett tisdagens primärvalsresultat men väntas inte komma förrän omgången är genomförd.

President Barack Obama ska dessutom ha ringt upp Bernie Sanders under måndagen. Men vad som sagts är oklart och varken Vita huset eller Sanders-lägret har officiellt bekräftat att samtalet ägt rum, skriver AP.

Under måndagskvällen, svensk tid, uttalade sig Hillary Clinton angående rapporterna om att hon är på gränsen att nå den majoritet av delegater som krävs.

– Jag har fullt fokus på morgondagens primärval, säger Clinton.

– Det är inte över innan det är över.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2016

LÄS VIDARE

Hillary kan bli mäktigast i världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Bernie Sanders

Hillary Clinton

Donald Trump

Barack Obama

Trumps USA