Rysarjämnt presidentval i Peru

Foto: Väljare som stödjer presidentkanidaten Keiko Fujimori väntar på söndagskvällen utanför ett hotell i Lima, Peru, där hon just nu bor. Sunday, June 5, 2016.
NYHETER

Presidentvalet i Peru är så jämnt det kan bli mellan kandidaterna Pedro Pablo Kuczynski och Keiko Fujimori, visar två stora vallokalsundersökningar.

Röstresultatet väntas förts senare på måndagen.

Presidentvalet i Peru är så jämnt det kan bli mellan kandidaterna Pedro Pablo Kuczynski och Keiko Fujimori.

När 36 procent av rösterna räknats har Kuczynski 50,58 procent av rösterna och den tidigare segertippade Fujimori 49,42 procent. Ingen segrare har ännu utropats då det fortfarande är för jämnt.

I den första omgången i april vann Fujimori stort.

Keiko Fujimori är dotter till den för korruption fängslade expresidenten Alberto Fujimori. Många peruaner har blandade känslor för den tidigare – mycket auktoritäre – presidenten.

Brott – en viktig valfråga

Fujimori har lovat fler poliser och soldater på gatorna för att hålla ordning i det våldsdrabbade landet och hon lovar att bygga fängelser högt upp i bergen, långt ifrån mobiltäckning, så att brottslingar inte kan utföra brott från sina celler.

Hennes motståndare, Pedro Pablo Kuczynski, har också lovat att bekämpa brottsligheten med en starkare poliskår och bättre fängelser.

I en mätning av Ipsos uppger 70 procent att brottsligheten är den viktigaste frågan i presidentvalet.

Båda kandidaterna är högerorienterade när det gäller ekonomin, och har lovat att föra en marknadsvänlig ekonomisk politik.

Det officiella valresultatet väntas senare i dag.

TT-Reuters-AFP