Polisens spår: Fynd av IS-flagga och spikbomb i lägenhet

1 av 51
NYHETER

BRYSSEL Tungt beväpnad polis slog en järnring runt stadsdelen Schaerbeek.

I misstänkta terrornästen hittades sprängladdningar preparerade med spikar, kemiska produkter samt en IS-flagga.

– De tog med sig en man från en lägenhet och sa att de fortfarande letar efter fler, säger ögonvittnet Jean Sfeir till Aftonbladet.

Belgisk polis jagade i natt misstänkta terrorister och medhjälpare till terrordåden där ett 30-tal personer dog. Tungt beväpnad polis och militär cirkulerade runt om i Bryssel och en rad antiterrorräder genomfördes runt om i landet.

Framför allt letar man efter den tredje mannen - den misstänkte terrorist som tros ha överlevt attacken på Zaventem-flygplatsen eftersom hans självmordsväst aldrig utlöstes. Polisen i Bryssel koncentrerade insatsen till statsdelen Schaerbeek, strax norr om stadskärnan där EU-byggnaderna ligger. Järnvägsstationen i stadsdelen stängdes av och polisen slog en järnring runt området Place de Colignon.

”Stängde hela kvarteret”

Räden i Schaerbeek pågick under flera timmar och flera husrannsakningar genomfördes. Stora kravall- och militärfordon cirkulerade i området och polishelikoptrar kretsade i luften.

–  De stängde hela kvarteret och letade efter en person. De tog med sig en man från en lägenhet och sa att de fortfarande letar efter fler, säger vittnet Jean Sfeir, som bor i området.

Åklagarmyndigheten i Belgien bekräftar att flera belag gjordes i ett misstänkt terrornäste i Schaerbeek. Det handlar enligt talesmannen Thierry Werts om en odetonerad spikbomb, kemikalier och en flagga med terrorsekten IS symbol, rapporterar tidningen Het Nieuwsblad.

Mer välmående än Molenbeek

Stadsdelen Schaarbeek uppges vara mer välmående än den djupt segregerade stadsdelen Molenbeek - där flera terrorister med koppling till Parisdåden gripits, senast i fredags då Salah Abdeslam, 26, under dramatiska former togs till fånga.

Samtidigt tros samme Salah Abdeslam gömt sig i en lägenhet i också Schaarbeek efter att han flytt Paris i november. I en antiterrorräd den 10 december hittades fingeravtryck från 26-åringen i en lägenhet i Schaarbeek. Dessutom hittade man spår av sprängmedel och hemmagjorda självmordsbälten, rapporterade The Guardian. Jean Sfeir, som bott i Schaerbeek i 13 år, är bedrövad om hans område blivit ett tillhåll för misstänkta jihadister.

”Folk här arbetar”

– Jag är väldigt oroad. Folk här arbetar, betalar skatt och lever ett bra liv. Nu kommer det bli större klyftor i samhället. Folk kommer tro att alla med arabiskt utseende är skyldiga, säger han.

– Det här är vanligtvis ett lugnt område. Visst finns det problem, men det gör det överallt. Nu är det som om man är med i en film.

Polisen genomförde stora antiterrorräder på flera håll i Belgien under gårdagen. Även i Tyskland gjordes tillslag och tre personer greps misstänkta för samröre med terrorgrupper på en motorväg i södra landet.

Polisen i Bryssel vädjade i ett uttalande i går kväll allmänheten om hjälp med filmer eller annat material som kan leda utredningen framåt. Polisen söker även efter en medhjälpare till terroristerna som bar en ljus jacka, svart hatt och glasögon. Mannen ska ha varit delaktig i attacken på flygplatsen men undkommit och jagas nu runt om i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM