M-politiker död i våldsam bilkrasch

1 av 5
Clas Jacobsson, 54, var en välkänd M-politiker i hemstaden Borlänge, bland annat som oppositionsråd i landstinget. Han dog i den svåra bilolyckan på E4:an norr om Stockholm i förrgår. Jacobsson och särbon Nina Lagh (även hon M-politiker) var på väg hem från Gotland när deras bil kolliderade med en bil vars förare var drogpåverkad.
NYHETER

Det var M-politikern Clas Jacobsson, 54, som dog i den våldsamma bilkraschen på E 4:an norr om Stockholm.

Hans särbo Nina Lagh, M-politiker även hon, skadades lindrigt.

Paret var på väg hem från Gotland när olyckan inträffade på påskdagen.

Bilen som Clas Jacobsson och Nina Lagh färdades i kolliderade med en bil i samma körriktning. Båda bilarna slungades av vägen och den ena hamnade ovanpå den andra.

Räddningstjänsten tvingades klippa upp bilarna för att få ut de tre.

Clas Jacobsson dog på olycksplatsen.

Nina Lagh, 49, och föraren av den andra bilen, en man i 20-årsåldern, fördes till sjukhus.

Välkänd politiker (M)

Clas Jacobsson var en välkänd lokalpolitiker hemma i Borlänge, bland annat som oppositionsråd i landstinget. Hans partikamrater reagerade med bestörtning på beskedet.

– Det är ofattbart. Så fort, så fel, påkörd av en påverkad pojke, säger Agneta Nyvall, som känt Clas Jacobsson ända sedan gymnasietiden då båda engagerade sig i Moderata ungdomsförbundet.

Ulrik Bergman, ordförande för Moderaterna i Borlänge, kände att Clas Jacobsson var på väg tillbaka efter att vid årsskiftet ha hoppat av sitt politiska uppdrag.

– Han mådde inte bra då och tog en paus. Men senast jag träffade honom var det mycket bättre, som om han återfått kraft och ork. Det är en stor förlust.

Misstänkt drogpåverkad

Jessika Roswall, ordförande i Moderaternas förbundsstyrelse i Uppsala, har jobbat politiskt tillsammans med Nina Lagh ända sedan 1990-talet. Hon säger till Aftonbladet:

– Jag kände ju Clas också, han och Nina var ju tillsammans i många år. Detta är en sorg och tragedi för oss alla.

Jessika Roswall var i går i kontakt med Nina Lagh.

– Hon är kvar på sjukhus men får snart åka hem. Hon har en skada i ryggen, någonting är brutet.

Föraren av den andra bilen uppges ha varit drogpåverkad.

– Han är misstänkt för grovt rattfylleri och för grovt vållande till annans död, säger Mikael Pelagalli, stationsbefäl vid polisen i Norrort.

ARTIKELN HANDLAR OM