Ygeman möter oppositionen efter explosionerna i Bryssel

Av: Pär Karlsson, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Ygeman.
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Anders Ygeman.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) möter i dag företrädare för oppositionen för att diskutera händelseutvecklingen i Bryssel.

Man ska bland annat se över hur arbetet mot terrorism fortlöper i Sverige.

– Det är viktigt att vi har en bred enighet för att bekämpa terrorismen, säger Ygeman.

Under dagen träffar inrikesminister Anders Ygeman (S) företrädare för oppositionen för att diskutera attentaten i Paris. På sin Facebook-sida skriver ministern att han kommer att "informera om dagens attentat i Bryssel samt om hur regeringens arbete mot terrorism fortlöper".

Han skriver också:

”Regeringen och de borgerliga partierna är överens om ett antal åtgärder mot terrorismen. Det är viktigt att vi har en bred enighet för att bekämpa terrorismen."

Mötet är inplanerat sedan tidigare men har efter morgonens händelser i Bryssel ändrat inriktning.

Ska diskutera terrorism

Ygemans pressekreterare Victor Harju säger att man bland annat ska diskutera statusen på det svenska arbetet mot terrorism. I slutet av förra året enades regeringen och oppositionen om flera nya åtgärder.

– Det handlar både om att diskutera hur statusen ligger på de svenska insatserna och förändringarna som vi kommit överens om att göra, inte minst med den nya strategin mot terrorism. Och utöver det informera om vad som skett i Bryssel och den vetskap Sverige har och hur det påverkar Sverige och svenska insatser.

Än så länge är beskedet från den svenska Säkerhetspolisen att terrorhotsnivån inte höjs efter dagens händelser i Bryssel.

Anders Ygeman skriver också om dåden på sin Facebook-sida:

”Återigen attackeras friheten och öppenheten i Europa. Vi får aldrig vika ner oss för terrorister och våldsverkare. Våra tankar går till de drabbade.”

Löfven: ”En attack mot det demokratiska Europa”

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig om dådet strax innan klockan 10 på tisdagsförmiddagen. Han meddelar att regeringen följer utveckligen minut för minut för att få reda på attackernas omfattning och hur svenskar på plats berörs.

– Det är en attack mot det demokratiska Europa. Vi kommer aldrig att acceptera att terrorister angriper våra öppna samhällen, säger statsminister Stefan Löfven.

Även moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra fördömer dåden.

– Fasansfulla attentat i Bryssel, mot människor och familjer men också mot vårt samhälle och vår öppenhet. Terrorismen måste bekämpas, säger Anna Kinberg Batra via Twitter.

Kungen: ”Förenade i denna svåra stund”

Även Sveriges kung Carl XVI Gustaf och kungafamiljen uttalar sig i samband med terrordåden. Kungafamiljen skriver att de blev bestörta och förfärade när de fick reda på händelserna i Bryssel.

– I denna svåra stund står vi alla förenade mot denna skoningslösa terrorism, våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga, säger Kung Carl XVI Gustaf i uttalandet.

”Hela Europa har drabbats”

Från Belgiens grannländer kommer fler fördömanden. Terrordrabbade landet Frankrikes president François Hollande samlade sina ministrar till krismöte på tisdagsförmiddagen.

– Jag vill uttrycka min helhjärtade solidaritet med det belgiska folket. Attentaten riktas inte mot bara mot Bryssel. Det är hela Europa som är drabbat, säger Frankrikes president François Hollande.

Tysklands justitieminister Heiko Maas beskriver dagen som ”en svart dag för Europa”.

– Dessa fruktansvärda händelser påverka oss alla. Vi står stadigt vid belgarnas sida, säger Heiko Maas.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte konstaterar att Belgien ”igen drabbats av fega och mordiska attacker”.

– Våra hjärta går ut till offren och närstående. Nederländerna står redo att hjälpa och stötta vår sydliga granne på alla sätt möjliga, säger premiärminister Mark Rutte.

Storbritanniens premiärminister David Cameron skriver att han är ”chockad och bekymrad” över händelserna.

– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa till, lovar David Cameron.

Putin fördömer ”dessa barbariska brott”

Rysslands president Vladimir Putin ger kondoleanser till Belgiens kung Philippe och det belgiska folket, rapporterar nyhetsbyrån TASS.

– President Putin fördömer starkt dessa barbariska brott, säger Vladimir Putins presstalesperson Dmitry Peskov.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

Publicerad: