Yoshinori Ohsumi får Nobels medicinpris

NYHETER

Yoshinori Ohsumi från Japan tilldelas årets första Nobelpris i medicin.

Ohsumi prisas för sina upptäckter av mekanismer för autofagi, en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar.

– Han verkade överraskad, säger Thomas Perlman, sekreterare vid Nobelkommittén för fysiologi eller medicin.

Yoshinori Ohsumi tilldelades vid lunchtid på måndagen Nobelpriset i medicin 2016.

Ohsumi  är född 1945 i Fukuoka i Japan. Han doktorerade 1974 vid universitetet i Tokyo. Han vistades i tre år vid Rockefeller University i New York och återvände därefter till Tokyo där han etablerade sin forskargrupp 1988. Sedan 2009 är Ohsumi professor vid teknologiinstitutet i Tokyo.

Återvinning av celler

Ohsumis upptäckter har resulterat i ett paradigmskifte i vår förståelse av hur celler bryter ner och återvinner cellulärt material, enligt pressmeddelandet från Nobelförsamlingen.

Autofagi är fundamentalt för viktiga fysiologiska processer, bland annat för cellers förmåga att hantera näringsbrist och infektioner. Mutationer i gener av betydelse för autofagi kan orsaka ärftliga sjukdomar. Störningar i autofagi-processen kan bidra till bland annat cancer och neurologiska sjukdomar.

Begreppet autofagi myntades under 1960-talet då man observerade hur delar av cellens innehåll omslöts av membran och bildade så kallade vesiklar.

Transporten fortsatte sedan till lysosomen som fungerar som en återvinningsstation för nedbrytning av biologiskt material. Oshumi lyckades genom en serie experiment i vanlig bagerijäst under tidigt 1990-tal identifiera gener som har stor betydelse för autofagi.

Verkade överraskad

Thomas Perlman, sekreterare vid Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, som talat med Ohsumi och meddelat att han fått priset säger att han verkade överraskad.

– Det första han sa var "aaah". Han var nog väldigt nöjd, säger Perlmann om Ohsumis reaktion på presskonferensen.

Till Vetenskapsradion säger Ohsumi själv att det är en stor ära.

– Jag hade inte väntat mig priset. Jag vet inte riktigt hur jag ska fira. Det blir nog många intervjuer idag, säger han.

Dagens pris är det 116:e Nobelpriset i medicin. Medicinpriset är det Nobelpris som har gått till flest kvinnor, tolv av totalt 210 pristagare mellan 1901 och 2015.

Trio fick dela i fjol

Förra året gick priset till tre forskare: William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu. De två förstnämnda fick priset för sina upptäckter rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Youyou Tu prisades för sin forskning som resulterat i en ny behandling mot malaria

Dagens tillkännagivande innebär starten på årets Nobelvecka. I morgon avslöjas årets fysikpristagare, därefter står kemipriset på tur på onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM