Trumps försvar: ”Min mikrofon var sämre”

Efter nattens valdebatt mellan presidentkandidaterna, där Hillary av många utsågs till vinnare, kommer nu Trump med anklagelser om att han fått en sämre mikrofon – med flit.

– Någon som klagar på en mikrofon har inte haft en bra kväll, säger Hillary Clinton till CNN.

Under tisdagsmorgonen, svensk tid, möttes presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump i den första 90 minuter långa valdebatten inför höstens val.

Hillary utsågs av många som den stora vinnaren, något som Trump försvarade med att han fått en dålig mikrofon – med flit.

– Jag vill inte tro på konspirationsteorier men min mikrofon var mycket lägre än hennes. Dessutom var den av och på i omgångar. Det var fruktansvärt. Jag undrar om det var med flit, säger han i Fox News tv-program "Fox and Friends".

Trump ska dock inte haft några problem med mikrofonen under ljudtestet en timme före debatten, vilket ytterligare förstärker hans misstankar om en komplott enligt Huffington Post.

Gav moderatorn C

Trumps kampanjchef Kellyann Conway säger dock till CNN att hon hört från vissa i publiken att Trumps mikrofon ska ha hörts dåligt, men att allt lät bra bakom scenen.

För Fox News passade Trump även på att dementera uppgifterna om att han skulle ha varit förkyld eller allergisk, då han påstås ha snörvlat under debatten.

– Nej jag har ingen snuva. Mikrofonen var jättedålig men kanske var den tillräckligt bra för att höra andningar, men det var inget snörvel.

Men Hillary Clinton avfärdar Trumps anklagelser om att det skulle ha varit något fel på hans mikrofon.

– Någon som klagar på en mikrofon har inte haft en bra kväll, säger hon till CNN.

Dock var mikrofonstrulet inte det enda klagomålet från Trump rörande hans orättvisa behandling i debatten. Han anklagade även NBC News moderator Lester Holt för att ha fördomar mot honom, och gav Holst därmed ett C i betyg för sin insats som moderator för debatten.

Hillary talade sanning

Under hela valperioden har de både presidentkandidaterna ideligen anklagat varandra för att ljuga och fara med osanning.

Tidigare genomgångar av deras uttalanden har visat att både Trump och Hillary flera gånger slirat på sanningen.

Under debatten uppmanande Hillary även tittarna att faktagranska Trumps uttalanden. Något som både CNN och Huffington Post gjorde – med båda kandidaterna.

Trump visade sig då vara den som stått för flest uppenbara oriktigheter under de 90 minuterna debatten pågick, medan Hillary ska ha hållit sig till fakta. Även Huffington Post konstaterade att Trump ljugit över 16 gånger, medan Hillary inte gjort det en enda gång.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

Publisert:

LÄS VIDARE