Hala, 29, utsatt för rasistattack – ”Skulle hjälpa henne ändå”

NYHETER

Kallades mördare utanför affären

Foto: Hala jobbar som läkare.

När Hala Qatanani var på väg hem från jobbet i Gävle skulle hon stanna till vid en affär. Utanför affären kom en kvinna fram och skrek rasistiska glåpord mot henne. Trots det skulle läkaren Hala inte tveka på att hjälpa kvinnan om hon befann sig i nöd.

”Jag kommer göra allt i min makt för att rädda ditt liv”, skriver hon på Facebook efter händelsen.

Hala Qatanani, 29, hade precis avslutat ett pass på Gävle sjukhus och skulle svänga förbi en affär när en kvinna i 50-årsåldern kom och skrek rasistiska tillmälen efter henne, skriver Gefle Dagblad.

”Kändes så grymt”

Kvinnan kom gåendes mot henne med en cykel och skrek ”mördare” och ”jävla muslim”.

– Jag hörde någon skrika ”mördare” och jag kände att det var riktat mot mig. Jag vände mig om och såg den här kvinnan komma gåendes mot mig. Hon fortsatte skrika, allt hände så snabbt att jag inte hann reagera men jag blev chockad av orden hon använde. När jag kom hem kände jag mig väldigt ledsen, det kändes så grymt gjort, säger Hala till Aftonbladet.

”Folk är mer öppna med sin rasism”

Eftersom Hala inte hann med att reagera på det kvinnan skrek åt henne hade hon mycket känslor kvar inom sig, så hon bestämde sig för att dela med sig av det på Facebook. I inlägget adresserar Hala kvinnan och skriver skriver att hon ”kommer att göra allt i min makt för att rädda ditt liv” om kvinnan skulle hamna på sjukhuset där Hala jobbar. Hala har fått många uppmuntrande kommentarer efter inlägget. Men hon upplever ändå att klimatet i Sverige hårdnat de senaste åren.

– Folk är mer öppna med sin rasism. När jag skrev inlägget tänkte jag att jag inte är den första och inte den sista som hör något liknande. Jag tror det händer varje dag i Sverige men kanske inte alltid uppmärksammas.

”Det sårade in i hjärtat”

Hala tror att muslimer har det svårare i Sverige nu än för två-tre år sedan och har blivit kallad både ”svartskalle” och ”terrorist”.

– Det är på stan eller när man åker buss. Mest är det folk som mumlar något, ”åk hem” eller liknande. Men ingen av de sakerna har påverkat mig lika mycket som ”mördare”. Just det ordvalet känns väldigt starkt, det sårade in i hjärtat.

Här är Halas inlägg i sin helhet:

”Passen på akuten har varit jobbiga den här veckan. Mycket folk, mycket svårt sjuka patienter och många larm. Jag har nog jobbat över varje pass, ibland en timme, ibland fler. Men det är okej, okej att missa äta middag i tid, okej att inte hinna träffa kompisar/familj och ok att missa favorit serien på tv, för människan är värd det. Jag räddar liv varje dag, inte bara en, utan flera.

Jag hann parkera bilen på stan i Gävle för att snabbt hinna gå förbi en affär. Insåg att jag måste skynda mig för att parkeringen inte ska gå ut. Bakom mig hör jag en kvinnas röst, med en hatisk ton, ropa MÖRDARE!!! Jag stannade till, kände på mig att det var menat till mig, men varje cell i min kropp önskade att det inte var så. Jag vände mig om och såg en kvinna gående med sin cykel, kanske 50 år. Hon tittade mig inte i ögonen, utan tog snabba steg från mig samtidigt som hon skrek JÄVLA MUSLIM...MÖRDARE. Jag kunde inte svara!! Fick inte ur mig ett ljud. Jag som brukar vara så bra på att försvara mig stod där helt ljudlös, och bara stirrade på kvinnan som försvann på några sekunder. DET GJORDE ONT I MIN SJÄL, bokstavligen. Är jag mördare för att jag ser annorlunda ut, för att jag inte är blond och har blåa ögon, för att jag bär slöja?

Jag kan inte undvika att oroa mig över hur morgondagen kmr att se ut i Sverige! Kmr jag någonsin att kunna känna mig trygg i ett land som jag kallar för mitt hem?

Till kvinnan säger jag: om du i framtiden är med om en olycka, och kommer in till Gävle akuten, och jag är i tjänst, kmr jag göra allt i min makt för att rädda ditt liv, även om det för mig kanske krävs att jag missar min middag, missar en viktig träff eller inte hinna se min familj. Frågan är, är Sverige beredd att missa en middag, för att rädda ett liv?”

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Rasism