”Vi får inte sluta leva”

NYHETER

Strandpromenaden fylld av folk

1 av 11

NICE. Ett och ett halvt dygn efter massakern är strandpromenaden, Promenade des Anglais, fylld av folk igen. Turister och Nicebor flanerar, solar och badar.

En del kommer också för att lägga ut blommor vid de blodfläckar som syns i asfalten.

Många känner oro – men vägrar böja sig.

– Vi får inte sluta leva som vanligt. Då har terroristerna vunnit, säger Fanny Reganult, 25 år.

Det är 27 grader varmt och asfalten badar i sol. Ett och ett halvt dygn efter terroristattacken har strandpromenaden Promenad des Angles öppnats igen. Och den fylldes snabbt med människor.

– Vi börjar bli lite vana. Jag tänker på det som har hänt i Paris. Det går inte att sluta att leva. Man måste försöka fortsätta som vanligt, säger Fanny Reganult, 25 år.

Är här för att ta sig ett dopp

Fanny Reganult och pojkvännen Boris Simonovski har tagit sig ned till stranden för att bada. De sitter under en parasoll bara ett stenkast från gatan där terroristen mejade ned hundratals under torsdagskvällen.

– Livet måste återgå till det normala igen. Även om det är en fruktansvärd händelse. Det är därför vi är här idag för att bada och ha det trevligt, säger Boris Simonovski.

De är båda berörda av händelsen – men konstaterar samtidigt att skräcken inte får ta över – då har terroristerna vunnit.

– Vi är inte rädda, säger Fanny Regaunlt.

Räddades av ödet

Närmare vattnet ligger familjen Franck från Danmark och solar. De är på fem dagars semester i Nice. Och räddades av ödet.

– Vi var på strandpromenaden när den förfärliga lastbilen kom. Tio minuter tidigare hade vi stått exakt på den platsen där han körde över alla människor. Det tänker man på idag, säger Peter Franck.

Han berättar att det såg surrealistiskt ut när människor flydde för sina liv i alla riktningar. Själv var han, hans fru och dotter på ett betryggande avstånd från lastbilen.

– Jag vet att jag tänkte direkt att var en terroristattack.

Idag har familjen flanerat längs den långa strandpromenaden och då blivit rejält påminda om att de bevittnat en tragedi.

Överallt ligger det blommor och lappar med hälsningar till döda vuxna och barn. Människor har samlats i cirklar runt de blodfläckar som fortfarande syns på strandpromenaden. Ovanpå blodfläckarna ligger det blommor och lappar med hälsningar till offren. Vid vissa blodfläckar sitter det nallar och fotografier på avlidna barn.

– Vi försöker fortsätta vår semester men det går inte komma ifrån att man blir påmind. Det är en fruktansvärd tragedi, säger Peter Franck.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nice

Frankrike

Terrorism