Frankrikes president Hollande kallar till krismöte efter Nice-dåd

NYHETER

Terrordådet i Nice skakar återigen både Frankrike och världen.

USA:s president Barack Obama fördömer i ett uttalande ”vad som verkar vara en fruktansvärd terroristattack”.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att det är en attack ”på vårt öppna och demokratiska samhälle”.

Och Donald Trump vill starta krig mot terrorgruppen IS.

Foto: AP/TT
President Francois Hollande.

Minst 84 personer dödats och ett hundratal skadats, efter att ett lastbil kört ner människor på strandgatan Promenade des Anglais vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.

Sylvie Toffin, pressansvarig vid de lokala myndigheterna, säger till nyhetsbyrån AP att lastbilen ”träffade flera personer under en lång färd” längs trottoaren nära Palais de la Méditerranee.

Den misstänkte gärningsmannen som körde lastbilen är död,.

Hollande kallar till krismöte

Med anledning av attacken i Nice återvände Frankrikes president François Hollande under natten mot fredag till Paris från södra delen av landet för att delta i krisförhandlingar. Samtidigt tar anti-terrorutredare över fallet, uppger Reuters.

Under fredagen var han i besök i Nice.

Christan Estrosi, borgmästare i Nice, säger till tv-stationen BFM TV att detta är ”den mest fruktansvärda tragedi som vi har varit med om” i Nice, rapporterar Le Figaro.
Paris borgmästare Anne Hidalgo meddelade att flaggor på "alla byggnader" i Paris kommer att vara på halv stång på fredag, skriver tidningen. Den kände franske tecknaren Plantu publicerade under kvällen en teckning på Twitter föreställande en gråtande fågel över Frankrike med texten ”NICE”, för att hedra offren för attacken. På det sociala mediet har människor även börjat visa stöd och solidaritet under hashtaggen #PrayForNice.

Obama fördömer attacken

Under torsdagskvällen informerades även USA:s president Barack Obama om situationen i Nice, enligt Ned Pris, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd. Han hålls underrättad om händelseutvecklingen, rapporterar AFP.

Senare under kvällen fördömer Obama också det inträffade i ett officiellt uttalande, rapporterar NBC Nightly News.

”Å det amerikanska folkets vägnar fördömer jag vad som verkar vara en fruktansvärd terroristattack i Nice, Frankrike, som dödade och sårade dussintals civila. Våra tankar och böner är med de döda personernas familjer och närstående, och vi hoppas att de sårade återhämtar sig helt.”

Obama meddelar också att han har erbjudit franska myndigheter att hjälpa till i utredningen för att fånga de skyldiga och ställa dem till svars.

Löfven: ”Känner med hela Frankrike”

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att det är "fruktansvärt det som rapporteras från Nice".

"Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående."

Regeringen följer situationen noga, enligt Löfven.

"Vi underrättar oss om omfattningen av attacken och hur svenskar på plats berörs av händelserna."

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att Europa står enat med Frankrike i kampen mot våld och hat, enligt Reuters, medan Belgiske premiärministern Didier Reynders kallar dådet "barbariskt".

EU:s utrikeschef Federica Mogherini twittrar "Enade mot hatet och våldet, i Europa och i Asien och på andra ställen.".

Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, uttryckte på torsdagen solidaritet med den franska folket.

”Kanadensare är chockade över attacken i kväll i Nice. Våra sympatier går till offren och solidaritet till det franska folket”, twittrar han.

Trump ställer in presskonferens

Natten till fredag, svensk tid, meddelade Republikanernas förmodade presidentkandidat Donald Trump på Twitter att han i ljuset av attacken skjuter fram morgondagens presskonferens, där han skulle tillkännage sin vicepresidentkandidat.
”Mina böner och kondoleanser till offren av den här fruktansvärda tragedin i Nice, Frankrike. Vi är med er hela vägen”, twittrar han också.

Trump säger i en intervju med Bill O'Reilly på Fox News att han vill att Nato bekämpar terrorgruppen IS. Om han hade varit president skulle han bett amerikanska kongressen att förklara USA i krig mot IS.

– Det skulle jag göra, det skulle jag göra. Det här är krig, säger han i Fox News.

ARTIKELN HANDLAR OM