Lyxsegelbåt kapsejsade – värd mångmiljonbelopp

1 av 5
NYHETER

Lyxsegelbåten är värd ett mångmiljonbelopp och kapsejsade i helgen.

Den ligger fortfarande kvar upp och ned utanför Möja i Stockholms skärgård – men utan den flera ton tunga kölen som tappades i den dramatiska olyckan.

Det var i lördags som segelbåten kapsejsade nära ön Möja i Stockholms skärgård. Förloppet gick snabbt och var dramatiskt.

Vid klockan 11.19 sjönk segelbåtens hastighet och den började att driva i sidled under fyra minuter. Vid 11.23 slutade båtens sändare att fungera, skriver båtmagasinet Hamnen.

Låg i "90 grader"

Under den tiden körde segelbåten på ett grund, en grynna, där djupet var 2,2 meter. Därefter tappade den en del av kölen – bulben som väger omkring fyra ton – och hamnade upp och ned.

Jonas von Matérn, som TT intervjuat, blev vittne och var den som ringde sjöräddningen. Han hörde en smäll och trodde först bara det var förseglet (focken) som lät.

– Sen sa personen jag var med "nej men nu ser det väldigt konstigt ut" och då låg den nästan 90 grader ner i vattnet och då förstod jag att de hade tappat kölen, säger Jonas von Matérn.

En ombord hamnade i vattnet

Ombord fanns fem personer, varav två barn. Sjöräddningssällskapet kom till undsättning och räddade dem. En hade hamnat i vattnet och var "mycket traumatiserad", enligt Hamnen.

Sedan i lördags ligger båten kvar utanför Möja. Bojar med lysen är utlagda omkring den för att den ska synas när det är mörkt.

Köptes för mångmiljonbelopp

Segelbåten – Brenta 60:an Minnic – köptes 2009 och då förmodligen för ett belopp närmare 20 miljoner kronor. Skrovet och masten är byggt i kolfiber. I juli deltog båten, som är tyskflaggad, och besättningen i en svensk segeltävling.

ARTIKELN HANDLAR OM