Transkillen Charlie blev trakasserad på bussen från Pride

NYHETER

”Jag grät så mycket. Jag ville inte dö där”

1 av 2 | Foto: ”Jag grät så mycket, skakade av rädsla” säger Charlie om den otäcka händelsen.

När transkillen Charlie Lyrehed var på väg hem från Pride trakasserades han av två okända män. Och när han gick av bussen följde de efter.

– Jag var alldeles ensam och hade inte något att sätta emot. Jag ville inte dö där, säger Charlie.

Transkillen Charlie Lyrehed, 30, hade firat Prideveckan i Stockholm och i lördags natt satt han så på bussen i Göteborg på väg hem från en middag. Plötsligt lade två män märke till honom och fick syn på tatueringen av transsymbolen som han har på sitt ena finger. De började då ropa efter honom: ”fjolla”, ”äckel” och ”freak”. Charlie satt tyst kvar och försökte ignorera dem medan tankarna snurrade.

– Inombords kände jag mig rädd och panikslagen. Jag tänkte att jag inte ska göra något för att provocera dem ytterligare utan att jag måste spela lugn trots jag hade en puls på 180 och var på riktigt rädd för att jag skulle åka på stryk, berättar han för Aftonbladet.

Puttades ned i ett dike

När det var dags för Charlie att hoppa av bussen så gick han bort mot några buskar för att sätta sig och kissa. Då följde männen efter honom. De skrattade högt åt att han satt ned på huk och ena mannen gick fram till Charlie, satte sin ena fot på honom och puttade ned honom i brännässlorna intill. Han skrattade, spottade mot Charlie och sa ”fy fan för sådana som dig”. Kvar låg Charlie i sitt eget kiss, blöt och med brännsår överallt.

– Jag trodde hela tiden att de skulle börja sparka och slå mig. Jag blev nästan lättad att det ”bara” var en spottloska. Men jag grät så mycket, skakade av rädsla. Jag var alldeles ensam och hade inte något att sätta emot. Jag ville inte dö där.

Charlie har varit så påverkad av det som hänt att han hittills inte orkat polisanmäla händelsen.

– Jag känner mig lite nedbruten och väldigt ledsen och skör. Samtidigt inser jag ännu mer varför kampen behövs, varför jag fortsätter att föra en öppen kamp mot transfobi – för det här är på liv och död, säger han.

Fått mycket stöd – ”hjälper mig att fortsätta kämpa”

Efter att Charlie skrivit ett inlägg om händelsen på sin Facebooksida har han fått så mycket positiv respons för det han gör och för att han forsätter kämpa.

– Jag är otroligt tacksam och det stryker mig. Det är viktigt att omge sig med allierade i ett sådant här läge och det hjälper mig att fortsätta driva kampen för transpersoners rättigheter. Att orka fortsätta kämpa för att vi inte ska behöva vara rädda för att bli förföljda, trakasserade,utsatta för våld eller diskrimineras. Jag har inget annat val än att fortsätta och att veta att jag inte är ensam hjälper otroligt mycket. Kärleksbombningen som jag fått senaste dygnet är obeskrivlig och jag känner mig älskad och stöttad av min underbara sambo, av våra vänner och av mina följare.

Är inte arg på männen – utan på systemet

Han är inte heller arg på killarna som utsatte honom den natten.

– Det jag är arg på är det patriarkala system som de är lika mycket fångar i som jag är. Ett system som gör att de antaglien kände sig hotade av min existens som utmanar normen av vad en man är och som tvingade dem att försvara och bära upp den hårda machonormen. Jag hoppas dock att de förstår vad de har gjort och att jag inte hyser något agg mot de personligen utan att jag gör allt jag kan för att visa att vi människor är mer än vad normerna försöker förminska oss till. Vi måste faktiskt respektera våra medmänniskor och visa kärlek och respekt gentemot varann.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq